A Global Times cikke szerint az orosz-ukrán konfliktus elhúzódásával a NATO-tagok egyre megosztottabbnak tűnnek, hiszen egyre több európai ország szorgalmazza a válság megoldását célzó tárgyalásokat.

A lap idézi Szijjártó Pétert, aki a NATO legutóbbi külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány legfontosabb céljának azt tartja, hogy Magyarországot megvédje az ukrajnai háborútól.

Hirdetés

Ezért nagyon fontosnak tartja a NATO korábbi döntését, amelynek értelmében a szervezet nem vesz részt a fegyveres konfliktusban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a közvetlen konfrontációt Oroszországgal. Szijjártó Péter szerint a NATO-n belül minden korábbi javaslat tiszteletben tartotta ezt a „vörös vonalat”, és figyelmeztetett, hogy a legújabb javaslat közelebb sodorná a szervezetet a háborúhoz.

A Global Times lapnak nyilatkozó kínai elemző szerint Magyarország mindig is ellenezte a NATO és az EU Oroszországgal szembeni konfrontációját. Hozzátette, hogy Magyarország nagy mértékben függ az orosz energiahordozóktól, miközben Ukrajnával kényszerül versenyezni a mezőgazdasági termékek értékesítésében. A jövőben több NATO- és EU-tagállam vehet fel Magyarországéhoz hasonló álláspontot, különösen akkor, ha Oroszország újabb katonai sikereket ér el, Ukrajna pedig folyamatosan területeket veszít.

A teljes cikk a Mandiner honlapján érhető el.

Korábban írtuk