Franciaország, Nagy-Britannia és egész Európa globális migrációs válsággal áll szemben, amelyet hosszú távon csak az Afrikából Európába érkezők számának csökkentésével lehet megoldani – írta vasárnapi közös cikkében Theresa May brit és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A brit The Telegraph és a francia Journal du Dimanche lapokban megjelent cikkben a két belügyminiszter közölte: országaik prioritásként kezelik a francia Calais kikötővárosában kialakult migránshelyzetet, és elkötelezettek a kérdés közös megoldása iránt. Egyúttal azonban leszögezték, hogy a calais-i helyzet egy tágabb, globális válság eredménye, ez utóbbit pedig nem tudja két ország megoldani.

May és Cazeneuve azt írták, Európa országai mindig is védelmet fognak nyújtani azoknak, akik valóban konfliktusok és üldöztetés elöl menekülnek, ugyanakkor „meg kell bontani a kapcsot a Földközi-tenger átlépése és az Európában gazdasági okokból való letelepedés között”. Arra is emlékeztettek, országaik havonta 200 olyan embert toloncolnak haza, akik nem jogosultak menekültstátusra.

A két belügyminiszter kiemelte, kézre kell keríteni azokat a bűnözőket, akik arra ösztökélnek amúgy is kiszolgáltatott embereket, hogy megtegyék az Európába tartó veszélyes utazást, a migránsok számára pedig egyértelművé kell tenni az út kockázatait, illetve a visszatoloncolás eshetőségét.

Azonban végső, hosszú távú megoldást csak az Afrikából Európába tartók számának csökkenése jelenthet. „Sokan úgy tekintenek Európára, és különösen Nagy-Britanniára, mint ahol pénzügyi haszon várja őket. Nem ez a helyzet – nem arannyal vannak kikövezve az utcáink” – fogalmazott a közös cikkben a két belügyminiszter.

May és Cazeneuve szerint segíteni kell az afrikai országokat abban, hogy olyan gazdasági és társadalmi lehetőségeket teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket; továbbá együtt kell működni az érintett országokkal az illegális migráció megfékezésében és a visszatoloncolás egyszerűbbé tételében. Ehhez a fejlesztési segélyek célzottabbá tételére és nagyobb befektetésekre van szükség – vélte a brit és a francia belügyminiszter.

A La Manche csatorna francia oldalán fekvő Calais-ban az utóbbi időben több ezer migráns próbált bejutni a Csatorna-alagút területére, hogy azon keresztül eljussanak Nagy-Britanniába. Cikkükben a két belügyminiszter hosszasan sorolták a calais-i válság megoldására hozott intézkedéseket, és azt hangoztatták, hogy úrrá lesznek a helyzeten.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11778396/Migrants-think-our-streets-are-paved-with-gold.html

MTI