Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Gorbacsovnak Christian Wulff korábbi német államfő átadta Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német elnök írásos üzenetét, ebben Steinmeier háláját fejezte ki a német újraegyesítésben betöltött szerepéért.

„Az emberek azt remélték, hogy Európa megosztottsága véget ért. Azt remélték, hogy egész Európa közös otthonunk lesz. De még messze vagyunk attól, hogy valóra váltsuk ezeket a reményeket” – jelentette ki Gorbacsov.

Meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a szovjet vezetés 30 évvel ezelőtt „helyesen cselekedett, amikor nem alkalmazott erőt a berlini fal leomlásakor”. Az Interfax orosz hírügynökség kérdésére válaszolva megjegyezte, hogy „nemcsak, hogy nem próbáltuk meg bevetni az akkori NDK-ban állomásozó szovjet csapatokat, hanem megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy a folyamat békés irányba fejlődjön”.

Gorbacsov ugyanakkor sajnálatának adott hangot amiatt, hogy nem alakult ki Európában „közös biztonsági struktúra, továbbá egy konfliktusmegelőző és -kezelő rendszer sem”.

„Pedig kontinensünknek nagyon nagy szüksége lenne rá! Erről meggyőződhettünk az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján” – fogalmazott.

Gorbacsov azonban meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „a jelenlegi válság leküzdhető”, és hogy a világ vezetőinek jelenlegi generációja képes lesz „helyreállítani a párbeszédet és a bizalmat” az európai kontinensen.

„Mindnyájan hozzájárulhatunk a konfrontáció leküzdéséhez. (…) Kívánom, hogy mindnyájan következetesen harcoljunk egy falak nélküli Európáért” – jelentette ki.
kgyd kpl