Bár Gorbacsov eddig feltűnően kerülte a jelenlegi miniszterelnök, Vlagyimir Putyin kritizálását, Lebegyev kijelentette: ha szükséges, bírálni fogják az egykori orosz elnököt, bár tartózkodni fognak a sakkbajnok Garri Kaszparov és pártja éles kirohanásaitól.

"Még ha udvariasak és politikailag korrektek is vagyunk, teljesen világos, hogy vannak dolgok, amelyekben nem értünk egyet" – fogalmazott Lebegyev, aki várhatóan a párt vezetője lesz, míg Gorbacsov a tapasztalt idős államférfi szerepét tölti majd be.

Szégyenlista Putyin hibáiról

A 48 éves ex KGB-s üzletember arra készül, hogy listát ír arról, Putyin mit csinált rosszul 8 éves elnökösködése alatt. Támadja például azt, hogy Putyin nem reformálta meg a bírói rendszert, és elítéli azt a módszert, ahogy a rendőrség beleavatkozott és leverte a választások előtt Kaszparov pártjának gyűléseit.

Lebegyev bírálja azt is, hogy a kormány nem fejlesztette az infrastruktúrát, ugyanakkor túl sok pénzt költött védelmi kiadásokra, valamint olyan nagy projektekre, mint a 2014-es téli olimpia Szocsiban.

"Gazdaságpolitikánk egy nagy szemét" – véli Lebegyev, aki azonban nemcsak Putyint, hanem az állampolgárokat is hibáztatja e miatt. Ugyanakkor támogatta a Grúzia elleni orosz katonai akciót, de erősen bírálta az ezt követő hidegháborús retorikát.

Az, hogy mennyire lehet sikeres Gorbacsov és Lebegyev pártja, erősen kérdéses, és nemcsak azért, mert Putyin népszerűsége még most is óriási, 88 százalékos. Gorbacsovot ugyanis sokan nem kedvelik, mert a Szovjetunió összeomlását az ő számlájára írják, a Forbes magazin listája szerint a 358. leggazdagabb Lebegyevet pedig a népszerűtlen oligarchák "kasztjához" sorolják – bár tény, hogy kevésbé utálják őt, mint egyes milliárdos társait.

(Inforádió)