A görög intézkedés hátterében az áll, hogy Berlin kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében. Az athéni vezetés attól tart, hogy a Görögországban menedéket kérő, de Németország felé tovább utazó emberek fokozott visszaszállítása, a menedékkérőknek szánt ottani juttatások megkurtítása, valamint az illegális bevándorlók visszafordítása a német határról jelentősen megnövelheti a menedékkérők számát Görögországban.

Hirdetés

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő hevesen bírálta a német kormány döntését. „Szeretném világosan egyértelművé tenni: Görögország nem lesz más államok bokszzsákja. Nem mi vagyunk az az állam, amely olyan problémákat old meg, amelyeket más európai országok – véleményem szerint – hibás politikával idéztek elő” – hangsúlyozta Pávlosz Marinákisz görög kormányszóvivő az Antena helyi televízió műsorában.

Korábban írtuk

Az athéni vezetés most bejelentette, hogy a Törökország felől érkező migrációs nyomás mérséklése érdekében meghosszabbítja az Évrosz török-görög határfolyó mentén húzott kerítést és további legalább 150 határőrt fog alkalmazni. Micotákisz arra kérte az EU-t, hogy segítsen ezen költségeket fedezni.

Mihálisz Hriszohoídisz állampolgárok védelméért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy Görögország intézkedéseivel nemcsak a görög, hanem az uniós határokat is védi.

Az idén mintegy 37 ezer illegális bevándorló érkezett – többségük tengeri úton – Görögországba, ami a tavalyi év azonos időszakával összevetve csaknem 40 százalékos emelkedést jelent.