Vegyük sorra a tényeket. 2019. október 18-án egy, a Bill Gates alapítványa által támogatott kutatócsoport Event 201 néven pandémiagyakorlatot tartott New Yorkban, amelyen egy világjárvány kitörését szimulálták. A világjárvány a szimuláció szerint egy dél-amerikai sertéstelepről indult, tehát először állatról emberre terjedt, majd emberről emberre is, és hamarosan szétszóródott az egész világon.

Fotó: MTI/EPA/CDC
Hirdetés

A szimulációt alig három hónappal a kínai koronavírus-járvány kitörése előtt mutatták be a résztvevőknek, akik a YouTube-on is megtalálható videó szerint globális üzleti szereplők voltak, illetve az egészségpolitika, a civil társadalom és a tudomány neves képviselői: Tom Inglesby, a Johns Hopkins Egyetem egészségbiztonsági központjának igazgatója, Adrian Thomas, a Johnson & Johnson elnökhelyettese, Martin Knuchel, a Lufthansa Group Airlines kríziskezelésért, sürgősségi ügymenetért és folytonosságért felelős főigazgatója, dr. Christopher Elias, a globális fejlődés program elnöke a Bill & Melinda Gates alapítvány részéről, és prof. George F. Gao, a Kínai Betegségmegelőzési Központ vezérigazgatója, a Kínai Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetének professzora, a Kínai Biotechnológiai Egyesület és az Ázsiai Biotechnológiai Szövetség elnöke.

Számítottak vajon egy esetleges járvány kitörésére, vagy csak arra gondoltak, hogy jobb félni, mint megijedni? Nem tudni. Az Event 201 videójából az derül ki, hogy a 65 millió halottról szóló forgatókönyvet azért jelenítettek meg, hogy bemutassák, mi történne, ha nem lenne globális összefogás, és nem tennének a kormányok semmit a járvány megfékezésére. Akkor lenne 65 millió halott, e nélkül a nagyon erősen javasolt globális együttműködés nélkül, mivel ráadásul ma még nincs a vírus ellen védőoltás. Ebben a megfogalmazásban is elég rémisztő.

De ez még nem minden. A Bill Gates Alapítvány egy olyan intézményt is támogat, amely koronavírussal kapcsolatos kutatásokat folytat. Ez a Pirbright Institute. Az intézetet a brit kormány is pénzeli. Ez az intézet 2015-ben szabadalmaztatta a vakcinagyártáshoz szükséges koronavírust. Az Európai Szabadalmi Hivatal 2018. november 20-án a kérelmet jóváhagyta és EP 3172319A1, valamint EP 3172319B1 nyilvántartási számokon a szabadalmat bejegyezte.

Az EP 3172319B1 szabadalmi bejegyzés iránti kérelem összesen 14 pontból áll, amely egyebek közt az alábbiakat tartalmazza:

1. Élő, legyengített koronavírus, ez magában foglal egy poliprotein által kódolt replikáz-génvariációt, amely egy mutációt tartalmaz.

2–9. A vírus különböző replikáz-génvariációi.

10. A koronavírus előállításának folyamata.

11. Oltóanyag, gyógyszeriparilag veszélytelen hordozóval.

12. Oltóanyag a betegség megelőzése céljából olyan személynél, akinél fertőző bronchitis áll fenn, és akinek ezért tojásba oltott vakcina ajánlott.

13–14. Az oltóanyag további variációi.

A Pirbright Institute tehát már a koronavírus elleni vakcinát is szabadalmaztatta. Ám a hírek szerint nincs oltóanyag, és még hónapok-évek is eltelhetnek a koronavírus elleni vakcina előállításáig. Csak találgatni lehet: a fenti szabadalmi oltalom alatt álló vakcina vagy nem alkalmas a kínai járvány megfékezésére, mert például a vírus azóta tovább mutálódott, vagy a hosszadalmas, a gyógyszergyártáshoz szükséges engedélyeztetési eljárás lassítja a folyamatot. Egy találmány ugyanis még nem gyógyszer, ahhoz, hogy azzá váljon, előbb végig kell mennie a készítménynek egy sor klinikai és egyéb teszten.

De van egy másik lehetőség is: a vakcina soron kívüli, gyorsított engedélyezése. Ilyen gyorsított eljárásra épp tavaly novemberben, a tomboló kongói ebolajárvány miatt került sor.