Fotó: MTI/EPA
Hirdetés

A Covenant Schoolban elkövetett borzalmas gyilkosságokat követően a nashville-i rendőrség rövid időn belül kijelentette, hogy azok egy „célzott támadás” részét képezték, a tettes nem véletlenszerűen választotta ki célpontként a keresztény intézményt. John Drake nashville-i rendőrfőnök szerint a vérontás elkövetésekor 28 éves gyilkos egykor diákja volt, és „valószínűleg neheztelt” az iskolára. Az is tudható, hogy találtak egy, a gyilkos által írt manifesztumot, amelyet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, de a rendőrfőnök megjegyzéseiből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az elkövető nemcsak nemi diszfóriában szenvedett, de öngyilkos vágyaknak is hangot adott, és annak tudatában kezdett esztelen öldöklésbe, hogy jó eséllyel maga sem éli túl.

Ebben nem is tévedett. Nem úgy, mint 2022 májusában a Texas állambéli Uvalde iskolájában lövöldöző 18 éves Salvador Rolando Ramos, aki tizenkilenc nebulót és két tanárt gyilkolt meg, miközben a helyi rendőrök nagy csapatokban hosszan és értelmetlenül ácsorogtak a folyosókon. Most a nashville-i rendőrök valódi rendőrökként viselkedtek, akik gondolkodás nélkül rontottak be az épületbe, és lőtték le a fegyveres támadót.

A lövöldözés híre pillanatok alatt ellepte az internetet, az amerikai balliberális oldal pedig belekezdett az ilyen esetekben szokásos, fegyvertartás elleni szólamokba. A nashville-ihez hasonló tragédiákat az amerikai liberálisok kivétel nélkül az alkotmány által biztosított egyik jog, a fegyvertartás elleni érvként hozzák fel, miközben például annak okairól, hogy Barack Obama városában, Chicagóban miért lövik egymást halomra az elsősorban fekete bőrű és spanyol ajkú bandák tagjai, szinte semmit nem hallani.

Fotó: MTI/AP
A gyilkosság áldozatai előtt róják le kegyeletüket az emberek

Valahányszor egy tömeglövöldözés tettese fehér férfi, a fenti propagandához társul még a fehér felsőbbrendűség vádja. Az amerikai baloldali sajtó és politikusok kommunikációja minden ilyen esetben már előre pontosan tudható. A nash­ville-i mészárlás azonban átmenetileg szét­zilálta a narratívát, hiszen az elkövető egy különösen védett csoport, az úgynevezett transzneműek köréből származik, vagyis egy nőről van szó, aki férfinak érzi magát, borzalmas tettét pedig azért követte el, mert a keresztény intézményben saját fantazmagóriáinak ellenségét látta.

Az amerikai liberálisok így meglepő következtetésre jutottak: a vérontás áldozata nemcsak a nyolc-kilenc éves gyermekek és a középkorú nevelő, akiket hiába várt aznap haza a családja, de a fő áldozat maga a gyilkos és persze az általa képviselt kisebbség, akinek minden bizonnyal megbántották valamikor valahogyan az érzelmeit.

Mert valaki csúnyát mondott neki. Mert az autószerelő kisasszonynak szólította, holott ő akkor már úgy döntött, hogy ezentúl férfi lesz. Mert néhány szövetségi államban olyan törvényeket tárgyalnak mostanában, amelyek megtiltanák a gyermekek szexuális átalakítását. Mert azt hallotta, hogy Isten nőt és férfit teremtett, és a kettő között nincs átjárás. Mert a szomszéd furcsán nézett rá. Mert a Twitteren az egyik fasiszta felhasználó virtuálisan kinevette.

Korábban írtuk

Aki elég erős ahhoz, hogy beleássa magát a genderőrület mélységeit feltáró TikTok-videók világába, láthatja, hogy az efféle képzetektől szenvedők egy részének lelki élete láthatóan hasonló megrázkódtatások sorozatából tevődik össze.

„Diszkriminatív szövetségi állami törvények tömege veszi célba a transznemű fiatalokat, és olyan gyerekeknek ártanak, akik pedig nem ártottak senkinek” – szavalta a transznemű-láthatóság napja alkalmából nem sokkal a nashville-i tragédia után Joe Biden amerikai elnök, utalva a gyermekek „nemváltó” orvosi kezeléseinek betiltására tett, fent említett próbálkozásokra. Ahogy az ilyenkor szokás, konkrétumokat nem említve azt állította, „a transznemű lányok és nők – elsősorban a színes bőrű transznemű lányok és nők – ellen elkövetett erőszakhullám már túl sok életet követelt”, és ismét ígéretet tett arra, hogy kormánya mindent elkövet majd a szexuális kisebbségek életének megkönnyítéséért, ami nagyjából összefoglalható a genderideológia még erőszakosabb terjesztésében és az ez ellen megszólalók minél szigorúbb megbüntetésében.

Tucker Carlson, a Fox News véleményvezére a nashville-i vérengzés után emlékeztetett rá: a jobboldalon sokan már jó ideje arra figyelmeztetnek, hogy a transzneműek jogaiért harcoló csoportok egyre militánsabbá és nyíltan erőszakossá válnak. Idézte a Transz Ellenállás Mozgalom közleményét, amely szerint a tömeggyilkos halála „sok összetevős”, a „transzellenes előítéletekből” fakadó tragédia volt. Carlson azt mondta, egyre élesebben rajzolódik ki az összeegyeztethetetlen ellentét a kereszténység és a transzideológia között, a kettőt egymás „természetes ellenségének” nevezve.

Fotó: MTI/AP/Jonathan Mattise
Gyerekeket visznek ki az iskolából a lövöldözés után

Ben Shapiro konzervatív elemző kifejtette: „A baloldal logikája szerint ha olyan transznemű személy vagy, aki legyilkol egy rakás keresztény iskolába járó gyereket, az valójában annak a társadalomnak a hibája, amelyik nem hajlandó elfogadni téged olyannak, amilyen vagy.” Szerinte az amerikai társadalomnak végleg fel kell adnia azt a reá erőltetett elképzelést, amely szerint a transzneműséget pszichológiai vagy orvosi szempontból normálisként kell elfogadni.

A fenti vélemények persze sokkal nagyobb felháborodást váltottak ki a liberális médiában, mint például Arizona állam demokrata párti kormányzója, Katie Hobbs sajtófőnökének Twitter-kiírása, amelyben a nashville-i vérengzés után néhány órával a „transzfóbok” (vagyis a transzideológiát ellenzők) lelövetésére utalt. Mindeközben azonban a Twitterről letiltották a katolikus újságíró, Michael Knowles kiírását, aki a tragédia után Pál apostol levelét idézte: „Szeretett testvéreim, ne álljatok bosszút magatokért! Inkább bízzátok ezt Isten haragjára, mert meg van írva: »A bosszúállás az én dolgom, én majd megfizetek, ezt mondja az Úr.«” A kiírást a Twitter azért tiltotta le, mert a platform nem engedélyezi, hogy a felhasználók „gyalázkodó tartalmakat osszanak meg, valakit zaklassanak vagy másokat erre bátorítsanak”.