Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

Nagy fordulat történt, hiszen a választás első fordulójában még a liberális politikus, Ivan Korčok vezetett. Akkor 42,5 százalékot ért el, Peter Pellegrini viszont csak 37-et. A szlovák média mély meggyőződéssel állította, hogy Pellegrini hátránya növekedni fog a második fordulóban, és szinte már győztesnek kiáltotta ki Ivan Korčokot, aki egyébként az eddigi államfő, a liberális Zuzana Čaputová bizalmi embere volt. Korčok elmondta, ha most újra indult volna az elnöki posztért Čaputová asszony, akkor ő nem áll rajthoz. Pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SASKA) tipikusan liberális, Brüsszelhez igazodó erő. Korčok mint korábbi külügyminiszter sokszor támadta Magyarországot, elgáncsolta a kettős állampolgárság ügyét rendező törekvéseket, és a felvidéki magyarok által követelt kisebbségi jogokat okafogyott, sőt a békés együttélést zavaró kollektív jogoknak titulálta.

Peter Pellegrini egészen máshonnan érkezett. Ő Robert Fico bizalmi embere volt, át is vette tőle a miniszterelnöki posztot Fico 2018-as lemondása után. Pellegrini, úgy is mint a szociáldemokrata Irány (Smer-SD) politikusa, sohasem tagadta baloldali elkötelezettségét. A 2020-as szlovákiai parlamenti választáson azonban – amikor ő volt az Irány miniszterelnök-jelöltje – pártja alulmaradt a küzdelemben. Úgy döntött, újrakezd mindent, főként azért, mert úgy látta, hogy Robert Fico és a Smer nevével nem lehet a szlovák belpolitika élvonalában maradni. Új pártot alapított Hang (Hlas-SD) néven, megtartva szociáldemokrata, azaz baloldali elkötelezettségét.

Most, az első fordulóban a választópolgárok 52 százaléka vett részt a voksoláson. Peter Pellegrini azonban nagy mozgósítási kampányba kezdett a második forduló előtt. Arra a csalódottságra épített, amit a szlovák lakosság – és a felvidéki magyarság is – érzett az eddig regnáló Matovič-, Herger-, majd Ódor-kormányok működése kapcsán. Különféle okai voltak e kiábrándultságnak, de központi szerepet játszott benne az ország energiahelyzete és a hozzá kapcsolódó magas energiaár, valamint a Brüsszelhez való igazodás és az orosz–ukrán háború. Közvélemény-kutatások sora bizonyította már akkor is, hogy a szlovákok jelentős része nem hajlandó felvenni azt az oroszellenes testtartást, amely a Nyugatot, pontosabban Brüsszelt jellemzi.

Peter Pellegrini kifejezetten a nyugalomra és a békére épülő második fordulós kampánya igen erős hatást gyakorolt a választókra. A magyarokra is. „Pellegrini tarolt a Felvidéken”, írta a szlovákiai média, felismerve azt is, hogy a magyarok nemcsak a politikai háborítatlanság és gazdasági reményeik miatt szavaztak Pellegrinire, de azért is, mert az új államfő békepártisága közös platformra helyezi Szlovákiát és Magyarországot. Ennek a közelségnek pedig számtalan pozitív következménye lehet még a jövőben, állítják a felvidéki magyarok, akik emlékeznek ugyan Robert Fico egykori magyarellenességére, de azt is látják, hogy a háború és a belőle fakadó problémarendszer (ideértve például az ukrajnai gabonadömpinget is) új dimenziókba helyezte a Fico-kormány és az Orbán-kabinet viszonyát. A békepártiság csak az egyik fontos elem ebben, legalább ennyire lényeges a két kormány nemzeti és szuverenista elkötelezettsége.

Korábban írtuk

Pellegrini ki is hangsúlyozta ezt győzelmi beszédében, leszögezve, hogy Szlovákia nem szállít több fegyvert Ukrajnának, és egyéb tekintetben is döntéseinek ura marad. Pozsony korábban az országa méreteihez képest az egyik legnagyobb fegyverszállítónak számított, veszélybe sodorva ezzel saját védelmi képességeit.

Talán kimondhatjuk, hogy a tavaly októberben végképp elvesztett barát, Lengyelország helyett új szövetségest találtunk. A liberális szlovák média persze nem kímélte Pellegrinit. Nemi irányultságát feszegették, és a kokainhoz való viszonyáról kérdezgették. Bizonyítékok nélkül, csak a hangulatkeltés és a lejáratás szándékával. Idehaza a 444 is bekapcsolódott az akcióba, vádolva a magyar köztévét, mondván, alákérdezős interjút készített a szlovákiai kampánycsend közvetlen kezdete előtt Peter Pellegrinivel. Márpedig köztudott, tette hozzá a 444, hogy a felvidéki magyarok alapvetően az M1-et nézik. Mondani sem kell, a vád teljesen alaptalan, az interjú szerdán került adásba, a szlovák kampánycsend pedig csütörtökön kezdődött. A szlovák és brüsszeli, liberális elit hatalomkoncentrációt kiáltott a választás után, Orbán Viktor magyar kormányfő viszont gratulált Peter Pellegrininek, kiemelve, hogy győzelme a béke szószólóit erősíti.