A képviselő rámutatott arra, hogy 2024 májusa és szeptembere között több közép- és kelet- európai országban a piaci áramárak drasztikusan emelkedtek. „Továbbá nyáron a régiónkban tapasztalt villamos energia árak aránytalanul magasak voltak a többi uniós országhoz képest. Ez a különbözet aláássa a gazdasági versenyképességet és a polgárok jólétét. A folyamat Brüsszel elhibázott szakpolitikai döntéseinek eredménye, melyeken sürgősen változtatnia kell. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz” – jelentette ki a fideszes politikus.

Hirdetés

„Egyrészt egyértelmű vállalást várunk Brüsszeltől az elengedhetetlen regionális áramhálózati fejlesztések uniós finanszírozására. Emellett a bürokraták nem hozhatnak további korlátozó intézkedéseket az erőművekkel kapcsolatban. Stabil áramellátásra és fejlett villamos energiahálózatokra van szükség a hasonló helyzetek megszüntetéséhez”

– húzta alá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás stabilitása és megfizethetősége a társadalmi jólét és a gazdasági versenyképesség alappillérei. „Ezért lépünk fel, a magyar érdek mentén, a rossz szabályozások ellen és állunk ki a rezsicsökkentés mellett minden brüsszeli támadás ellenére” – fogalmazott Gyürk András.

Korábban írtuk