A Stratégiai Technológiák Európai Platformjának (STEP) létrehozásáról szóló vitában Gyürk András azt mondta: a Brüsszel elhibázott iparstratégiája és felelőtlen költségvetési politikája miatt kialakult gazdasági válsághelyzet megoldásához a STEP nem járul hozzá, ezért a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja a kezdeményezést.

Hirdetés

A politikus szerint az európai gazdaság súlyos válságban van. „Az ipari termelés 5 százalékkal esett egy év alatt, a versenyképesség romokban, az előrejelzések stagnálással vagy recesszióval számolnak. A kialakult helyzetért a felelősség elsősorban az Európai Bizottságot terheli. Amit most látunk, az annak a brüsszeli iparpolitikának az eredménye, ami a szankciókra, az irreális zöld célokra és a bürokrácia növelésére épít” – fogalmazott.

Gyürk András úgy vélte, a STEP arra tesz kísérletet, hogy ezen az elhibázott úton haladjunk tovább. „A válság valódi megoldásához mindenekelőtt változásra lesz szükség Brüsszelben. Reméljük, hogy legkésőbb jövő júniusban ez is bekövetkezik” – tette hozzá.

Deli Andor fideszes EP-képviselő kijelentette: „egyértelművé vált, hogy az uniós költségvetés állapota aggasztó. A fizetőképesség fenntartásához az Európai Bizottság újabb befizetéseket kér a tagállamoktól, miközben a magyarok pénzét politikai nyomásgyakorlás okán visszatartják”.

A politikus szerint „az Európai Bizottságnak vissza kell térnie a kölcsönös tisztelet politikájához annak érdekében, hogy az uniós költségvetés vonatkozásában megoldás szülessen az elkövetkező hetek tárgyalásai folyamán” .

Korábban írtuk