Az Európai Néppárt brüsszeli frakciójának támogatásával javasolja az Európai Bizottság az „autoriter irányba tartó” Orbán Viktor megbüntetését – írta a Le Figaro.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A francia konzervatív napilap szerint a brüsszeli magatartásváltás felér egy hadüzenettel: Orbán Viktort az Európai Néppárt vezetői akkor hívták zártkörű egyeztetésre, amikor az Európai Bizottság bejelentette, hogy korlátozza a kifizetéseket a bírói függetlenség sérülése esetén. A Közép-Európában teret nyerő „illiberális” modell atyja, Orbán Viktor erősen nacionalista, de nem EU-ellenes viselkedésével a lap szerint komoly fejfájást okoz a néppártnak. A Le Figaro szerint a kemény jobboldal megtestesítőjeként megakadályozza, hogy a szavazói a nyíltan szélsőjobboldali vagy „populista” szélsőségek felé sodródjanak, ami komoly életbiztosítást jelent a miniszterelnöknek a 2019-es EP-választások előtt, ugyanakkor autokrata intézkedései miatt elmosódnak a határok, amelyek megkülönböztetik a hagyományos jobboldalt a szélsőségektől a hatalmi egyensúly, a sajtószabadság, a civil társadalom autonómiája és a bírák függetlensége terén. 
    
A cikk szerzője, Jean-Jacques Mevel a néppárti vezetőkkel való találkozó kapcsán megemlítette, hogy az Budapestről nézve Orbán Viktor győztes programjának brüsszeli ismertetésére szolgált, Brüsszelből nézve viszont tisztázták a határvonalat, amit nem léphet át a magyar miniszterelnök.     

Mindezzel egyidőben az EPP tagja, Jean-Claude Juncker ismertette, hogy milyen büntetésre számíthat, ha átlépi a határvonalat: Budapest azt kockáztatja, hogy „felfüggesztik, csökkentik vagy korlátozzák” azt az éves majdnem 5 milliárd eurós támogatást, ami a magyar GDP 4 százalékát teszi ki. A Lengyelországgal szembeni kudarc után az Európai Bizottság a lap szerint új módszert alkalmaz Magyarország esetében: gyorsan és erősen alkalmazná a pénzelvonásokat a szerződéseknek megfelelően anélkül, hogy azt valamelyik tagállam vétózhatná.

(MTI)