Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Autós araszol egy elárasztott úton a heves esőzések sújtotta Dubajban
Hirdetés

Az országos meteorológiai központ jelentése szerint összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le, ilyen magas mennyiségre az 1949-ben kezdett mérések óta nem volt példa. Bár a heves esők estére mérséklődtek, a közlekedési fennakadások szerdán is folytatódtak.

Egy hetvenes éveiben járó helyi férfi életét vesztette amiatt, hogy járművét magával sodorta egy villámáradás az ország északi részén található Rász el-Haima-i Emírségben.

Az északi térségben a hömpölygő víztömeg számos üzletben és lakásban is károkat okozott.

Az Emirates légitársaság a dubaji nemzetközi repülőtérről (DXB) induló járataira felfüggesztette az utasfelvételt szerda éjfélig. A légitársaság fapados leányvállalata, a FlyDubai is zavarokról számolt be.

Korábban írtuk

„Kemény munka folyik azért, hogy minél hamarabb helyreállítsuk a működést a nehéz körülmények közepette” – írta az Emirates az X-en közzétett bejegyzésben. Elmondásuk szerint a dubaji átszállásukat megkezdő utasok folytathatják útjukat, de az induló és érkező járatok esetében egyaránt jelentős késésekre kell számítani. A dubaji repülőtér honlapján egyes érkező és induló járatoknál többórás késésekre figyelmeztettek.

A világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a DXB kedden számos fennakadásról számolt be: az érkező járatokat a vihar miatt más repülőterekre irányították át, számos járatot töröltek vagy jelentős késéssel indítottak, az utasoknak pedig azt tanácsolták, hogy ne induljanak el a repülőtérre, helyette a légitársaságukkal egyeztessenek a járatuk állapotáról.

Az emírségekkel szomszédos Ománban az elmúlt három napban már tizenkilencen, köztük iskolás gyerekek haltak meg a heves esőzések miatt kialakult áradások következtében – számolt be róla az ománi állami média. Szerdára további esőzéseket vártak a térségben.

Dubajban ugyan kitisztult az ég, de egyes területeken teljesen kiürültek az utak a kormány utasítása következtében: a kabinet két egymást követő napon is otthonmaradásra szólította fel alkalmazottait és az oktatásban részt vevőket.

A közösségi felületeken kedden közzétett bejegyzések Dubajban elárasztott utakról és víz alá került járművekről számoltak be. A Dubajon áthaladó tizenkét sávos autóutat részben ellepte a víz, az emberek több órán keresztül kilométeres forgalmi dugókban rekedtek.

Az Egyesült Arab Emírségek és Omán mellett Bahreinben, Katarban is heves esőzésekről számoltak be a hatóságok, de főként Szaúd-Arábiában esett jelentős mennyiségű csapadék.