Hirdetés

Barbados, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent és Grenadine-szigetek lakosságát arra figyelmeztették, hogy a hurrikán hármas fokozatúvá erősödött, és helyi idő szerint már hétfő reggel életveszélyes erősségű széllel és vihartevékenységgel érheti el lakóhelyüket. A tengerparton a vihar 3 méter magas hullámokat, illetve 150 milliméter mennyiségű esőt okozhat.

Valamennyi érintett sziget kormánya a közösségi felületeken és egyéb médianyilatkozataiban teljes lezárást hirdetett ki vasárnap estétől, ez a repülőterek ideiglenes bezárására is kiterjed. A lakosságot arra kérték, hogy a Beryl távozásáig igyekezzenek bezárkózni otthonukba, vagy minél biztonságosabb közösségi terekbe húzódni.

Sabu Best, a barbadosi meteorológiai szolgálat igazgatója a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy előrejelzésük szerint a Beryl központi góca várhatóan 112 kilométerre délre lesz a szigetüktől hétfő reggel.

Barbadostól a hurrikán várhatóan a Karib-tenger felett Jamaica irányába halad tovább, majd Mexikó felé, de a hét közepére veszíthet erejéből.

Amerikai hurrikánszakértők szerint az év ezen időszakában az ilyen erős hurrikántevékenység nagyon ritkának és különösen veszélyesnek számít.

Az NHC előrejelzései szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik: a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig.

Korábban írtuk