Hugo Travers francia YouTuberrel beszélgetve a hétvégén Zelenszkij elmagyarázta, miért írta alá nemrégiben azt a törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósítási korhatárt. Ennek egyik indokaként azt hozta fel, hogy a fiatalok technikailag alkalmasabbak.

Hirdetés

„Ez egy modern típusú háború”

– mondta, rámutatva a drónokra, amelyek igen hangsúlyosan szerepelnek a csatatéren.

Egy másik okként említette, hogy a fiatalabb férfiak könnyebben megbirkóznak a harc fizikai igénybevételével, mint az idősebb sorkatonák. Februárban a fronton lévő ukrán katonák átlagéletkora 43 év volt, ami azt tükrözi, hogy Kijev főként idősebb férfiakat mozgósított. Ukrajna azóta megkezdte a nők besorozását és a behívók elleni fellépést, hogy megpróbálja feltölteni a megfogyatkozott harci dandárokat – ismerteti az oroszhirek.hu portál.

Korábban írtuk

„Minden tiszteletem a harcosainké, de különbség van egy 25 éves és egy 50 éves katona között”

– mondta Traversnek.

„A hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők sajátos igényei miatt kérte a mozgósítási törvény módosítását”

– magyarázta Zelenszkij. Elmondta, hogy a hadsereg által azonosított egyik igény az új katonák kiképzése volt, hogy azok leválthassák azokat, akik már két éve harcolnak.

A parlament által nemrég elfogadott mozgósítási törvény azonban nem tartalmazott rendelkezést a leszerelésről, ami széles körű panaszokat váltott ki a katonák részéről.

Amellett, hogy a hadkötelezettségi korhatárt 25 évre csökkentették, az új szabályok minden 18 és 60 év közötti ukrán férfit – beleértve az országon kívül tartózkodókat is – arra köteleznek, hogy jelentkezzen sorkatonai szolgálatra. A korábban személyesen kiosztott mozgósítási felszólítások automatizáltak lettek, és az ellenszegülésért járó büntetések sokkal súlyosabbak.

A teljes cikket az oroszhirek.hu oldalon olvashatják.