Fotó: MTI/Varga György, archív, illusztráció

Háromszorosára nőtt Szlovéniában az illegális határátlépők száma az idei év első három hónapjában.
Fotó: MTI/Varga György, archív, illusztráció

Háromszorosára, 612-re nőtt Szlovéniában az illegális határátlépők száma az év első három hónapjában az előző év hasonló időszakához képest – közölte csütörtökön a belügyminisztérium.

Az illegális bevándorlók többsége az idén Algériából, Pakisztánból és Marokkóból érkezett, míg tavaly az afgánok, a törökök, a koszovóiak és a pakisztániak voltak többségben. 

A legtöbben Szlovénia délnyugati részén, Koper környékén, valamint délkeleten, Novo Mesto térségében lépték át illegálisan a határt.

A tárca közlése szerint a migránsok száma nem nőtt riasztó mértékben, ezért nincs szükség fokozott intézkedésre a határ mentén. 

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) ugyanakkor a határok szigorúbb védelmét követeli, valamint azt szeretné, ha Szlovénia kilépne az uniós menekültelosztási programból is. 

Branko Grims, a párt parlamenti képviselője a sajtónak csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy „a menekültelosztási program halott, és káros Szlovéniára nézve, mert sok pénzbe kerül”.

Az SDS azt tervezi, hogy összeszedi a szükséges aláírásokat egy rendkívüli parlamenti plenáris ülés összehívásához, ahol a programból való kilépés mellett a külföldiekről szóló törvény módosítását is kérni fogja. Grims szerint a nem uniós országból érkező illegális bevándorlók biztonságos országokon keresztül érkeznek Szlovéniába, ezért nem szorulnak nemzetközi védelemre. 

„A megelőző intézkedésekről időben kell határozni, késve sokkal szigorúbb döntéseket kell meghozni” – szögezte le Grims.

2016 márciusában a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. 

Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliak. 

A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek azonban csak töredéke kért menedékjogot az országban.

(MTI)