Európa migrációs kontinens, sem határok, sem kerítések nem fogják megakadályozni a menekülteket, hogy ide jöjjenek – jelentette ki Tanja Fajon szlovén európai parlamenti képviselő, az európai Szocialisták és Demokraták képviselőcsoport alelnöke az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában, amelyben arról is beszélt, hogy nacionalista és populista retorikának tartja a migráció és a terrorizmus összekapcsolását.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Tanja Fajon tagja az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE), amely október 19-én megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét. Ez többek között a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására és szolidaritási alapon a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul.
    
Az M1-en csütörtök este leadott interjúban a szlovén EP-képviselő azt mondta: az Európai Parlamentben arról próbálják meggyőzni a tagállamok kormányait, köztük a magyar kormányt is, hogy egy új, ambiciózus menekültügyi politikát fogadjanak el. Hozzátette: a dublini rendszer reformja központosítaná a menedékjogi rendszert, vagyis ha egy menekült vagy migráns megérkezik Európába, kérhetné a menedékjogot, és az az ország döntene róla, ahová kerülni fog. 
    
Bízik abban, hogy az európai kormányok a jövő év elején elfogadhatják majd a parlament javaslatát, mert szerinte ez a jövőre nézve megoldaná a migrációs helyzetek kezelését.
    
Tanja Fajon a reformot azzal indokolta, hogy ma hiányzik a rendszerből a szolidaritás, holott ha közös megoldást akarnak egy közös európai problémára, akkor abban minden országnak megvan a maga felelőssége. „Azt szeretném látni az európai vezetőkön, hogy tudatában vannak annak, hogy az európai étlapról nem lehet ‘á la carte’ csipegetni” – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország és Szlovénia is nettó haszonélvezője az uniós tagságnak, és ezért a szolidaritásért valamit vissza is kell adni.
    
A szlovén politikus kijelentette: a migrációt illetően a legátfogóbb megközelítésre van szükség, Európán belül létre kell hozni a közös migrációs és menedékjogi politikát, amelyből minden európai kormány kivenné a részét, másrészről pedig együtt kell működni, támogatni kell az unión kívüli, harmadik országokat, amelyek a probléma forrását jelentik. Menekülnek az emberek, a szegénység, a háborúk, az erőszak elől, amit meg kell állítanunk, s közben biztonságos, legális utakat kell nyitnunk Európa felé – fogalmazott.
    
Arra a felvetésre, hogy több kormány, köztük a magyar is attól tart, hogy egy felülről nyitott rendszer tulajdonképpen ösztönzőleg hat majd arra, hogy minél többen próbáljanak Európába jönni, akár embercsempészek segítségével, Tanja Fajon úgy válaszolt: Európa vonzó hely, hiszen gazdag kontinens, ahol tisztelik az alapvető jogokat, és nehéz lenne kárhoztatni mindazokat, akik megpróbálnak Európába menekülni a háború vagy a szegénység elől. „Európa migrációs kontinens, sem határok, sem kerítések nem fogják megakadályozni a menekülteket, hogy ide jöjjenek” – mondta. 
    
Szerinte szükség van olyan intézkedésekre, amelyekkel megállíthatják a szegénységet, a háborúkat, és azokat az okokat, amelyek elől az emberek menekülni kényszerülnek Afrikában és a Közel-Keleten, de törvényes és biztonságok lehetőségeket is meg kell nyitni mindazoknak, akik nemzetközi védelemre szorulnak. 
    
A szlovén EP-képviselő a II. világháború utáni Németország példáját hozta fel, ahol 12 millió menekült volt, de mára mégis a legerősebb gazdasági hatalom lett, mert képes volt integrálni az odamenekült fiatalokat, iskolába küldte őket, szakmát adott a kezükbe, és a segítségükkel állította helyre a gazdaságát. „Ez a perspektíva, a migrációt a javunkra fordítani” – mondta.
    
Az európai Szocialisták és Demokraták képviselőcsoport alelnöke bírálta azokat az országokat, amelyek nem vettek részt az európai áthelyezési rendszerben, ami miatt szerinte 160 ezer ember helyett csak 30 ezer embert sikerült áthelyezni Olaszországból és Görögországból. „Ebben a programban Magyarország sem segített, és az eredmény szégyen Európa számára” – jelentette ki.
    
Szerinte ha minden ország végrehajtotta volna a rá vonatkozó kötelezettségeket, akkor most lenne egy működőképes áthelyezési rendszer az Európai Unióban. „Magyarországot csak azért említem külön, mert halljuk és olvassuk, hogy Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök bezárja az ajtót a migránsok előtt, migránsellenes retorikától hangos az ország, miközben pénzért adnak állampolgárságot és letelepedési engedélyt a tehetősebb külföldiek számára” – mondta a politikus, aki szerint ezt keményen bírálják, igaz, nem csak Magyarországon, hanem Máltán, Bulgáriában, Ausztriában és néhány más uniós tagországban is van ilyen. 
    
Tanja Fajon, aki az Európai Parlament terrorizmussal foglalkozó bizottságának póttagjaként is tevékenykedik, arról is beszélt: „nagyon nacionalista és populista retorikának” tartja a migráció és a terrorizmus összekapcsolását. Véleménye szerint a kettőt el kell választani egymástól: a migránsok, gazdasági migránsok, vagy menekültek olyan emberek, akik jó okkal jönnek ide, hogy jobb életet keressenek Európában, de társadalom minden rétegében megtalálhatók olyanok, akik terroristák, terrorcselekményeket, bűncselekményeket követnek el. 
    
Ugyanakkor hozzátette: foglalkozni kell a radikalizációval, mert ez olyanokat is érint, akik Európában születtek, itt nőttek fel, és terroristákká válnak, de ennek semmi köze nincs a migrációhoz.

(MTI)