Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje a sajtónak csütörtökön elmondta, hogy pártja és a jobboldali Liga hétfőig kért haladékot az államfőtől, és a közös „kormányszerződés” megírásán dolgoznak.
 

Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi


Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Az M5S és a Liga közös közleményt bocsátott ki, miszerint a kormányalakításról szóló tárgyalásokon „jelentős előrelépések” történtek, és minél előbb kormányt adnának Olaszországnak.
    
Luigi Di Maio hangsúlyozta az M5S-Liga kormányprogram pontjai fontosabbak annál, hogy ki lesz a két párt közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, hogy a német nagykoalíció példáját tartják szem előtt. A „kormányszerződésben” az M5S és a Liga választási ígéreteinek is helyet kell kapniuk: az Öt Csillag Mozgalom többek között állampolgári jogon járó alapjövedelmet ígért, amelyről a választások másnapjától egyre kevesebbet beszélt. A Matteo Salvini vezette Liga adócsökkentést, nyugdíjreformot és az illegális bevándorlók kiutasítását ígérte Olaszországból. A kormányszerződést az M5S internetes szavazásra bocsátja választói között.
    
Sajtóértesülések szerint Luigi Di Maio és Matteo Salvini pénteken újabb személyes találkozót tart, és hétfőn bemutatják a leendő közös kormány tagjait. 
    
Találgatás előzi meg a miniszterelnök-jelölt nevét: korábban Luigi Di Maio és Matteo Salvini is azt mondta, közös kormány esetén készek egy együtt kiválasztott harmadik személyt megnevezni. Feltételezések szerint a Brüsszellel szemben kritikus, de atlanti politikát szorgalmazó Luigi Di Maio a külügyminiszteri széket kaphatja meg, Matteo Salvini pedig a belügyminiszterit, amivel fordulat következhet be az olasz migrációs politikában.
    
A Liga vezette jobboldali pártszövetséghez tartozó Hajrá Olaszország (Forza Italia, FI) elnöke, Silvio Berlusconi szerda este közölte, hogy szabad utat ad a Ligának a kormányalakítási tárgyalások folytatására az Öt Csillag Mozgalommal, és hangsúlyozta, hogy nem vétózza meg az M5S-Liga koalícióját a parlamentben. A FI politikusai szerint a párt „kritikus” külső támogatást ad majd a kormánynak: ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül szavaz majd bizalmat az M5S-Ligának, de a későbbiekben az új római kormány intézkedéseit megszavazhatja. 
    
A pártok színei miatt máris sárga-zöldnek elnevezett olasz kormány a 630 fős képviselőházban 347, a 315 fős szenátusban 167 mandátummal bír. A Liga vezette jobboldal pártjainak esetleges támogatásával az M5S-Liga kormánynak az alsóházban 483, a felső háznak 246 szavazata lehet.
    
A populista, mindezidáig euroszkeptikus M5S Olaszország déli tartományaiban tarolt, a Liga északon a választásokon. Két teljesen új, változást ígérő, semmilyen kormányzási tapasztalattal nem rendelkező erőről van szó: a 31 éves Di Maio vezette M5S 2009-ben alakult és 2013-ban jutott be az olasz parlamentbe, a 45 éves Matteo Salvini 2013-ban vette át az Északi Ligából idén Ligára átnevezett párt vezetését. 
    
Az M5S 2013 óta a legnagyobb olasz párt, és a márciusi választásokon több mint 32 százalékot szerzett. A Liga öt évvel ezelőtt 4 százalékon állt, márciusban Salvinivel több mint 17 százalékkal teljesített. A felmérések szerint a kormányalakítás utóbbi heteiben a Liga támogatottsága 24 százalék fölé ugrott. 

(MTI)