A magyarokat sértően nyilatkozott a Kárpát-medence kifejezésről a szlovák miniszterelnök-helyettes. Dusan Caplovic szerint a magyar politikusok a kifejezésen ugyanazt értik, mint Adolf Hitler a Mein Kampfban használt lebensraumon, azaz élettéren. A politikus közölte: küzdeni fog az elnevezés használata ellen.

A szlovák kormány már meg is kezdte a maga harcát. A belügyminisztérium megtagadta egy hagyományőrző egyesület bejegyzését, mert a civil szervezet alapszabály-tervezetében az állt, hogy a Kárpát-medencében élő nemzetek kulturális értékeinek megőrzéséért kíván tevékenykedni. A belügyminiszter az elutasítás indokolásában arra hivatkozott: a Kárpát-medence elnevezés veszélyezteti Szlovákia területi egységét.

Közben a szlovák kormány lesöpörte az asztalról a magyar kérést a dunaszerdahelyi rendőrtámadás független vizsgálatáról. Korábban már Robert Fico kormányfő is úgy nyilatkozott, hogy feltétel nélkül elfogadják a szlovák főügyész álláspontját, aki szerint futballhuligánok ellen léptek fel rohamrendőreik. A beavatkozás jogosságát igazoló videofelvételt azonban a mai napig sem mutatták be.

A szlovák oktatási miniszter pedig arról nyilatkozott az egyik napilapnak: elfogadhatatlan elvárás, hogy a szlovákiai magyar iskolákban magyarországi tankönyvekből tanuljanak. A kisebbségekért felelős kormányalelnök pedig hozzátette: arról sem mondanak le, hogy megtiltsák az állami zászlók és jelképek használatát a sportrendezvényeken.

Gyurcsány Ferenc viszont a mai kormányülésen kiosztotta a feladatokat. Elmondta, hogy a minisztériumoknak mit kell tenniük a szlovák-magyar viszony javítása érdekében. A kormányfő még hétfőn azt mondta: akkor is végrehajtja a Robert Ficónak ajánlott hatpontos javaslatából azokat a részeket, amelyek Magyarországra vonatkoznak, ha a szlovák fél nem teljesíti azokat.

Karácsonyra elkészülnek azok a jogszabály-módosítások és intézkedési tervek, amelyek a kisebbségek helyzetének javításáról szólnának. A magyar kormány az átlagosnál több pénzt adna a szlovák iskoláknak és lehetővé tenné a szlovák hatóságoknak, hogy a magyarokkal együtt vizsgálják ki a nemzetiségi konfliktusokat. Gyurcsány Ferenc emellett adminisztratív módon azt is megakadályozná, hogy a kormány által szélsőségesnek minősített erők átlépjék az országhatárt.

„Öld a magyart” felirat a XII. kerületi turulszobron

Magyarellenes feliratok a hegyvidéki turulon. „Éljen Fico” és „Öld a magyart” feliratokat festettek ismeretlenek a XII. kerületi emlékműre.

Állampolgári bejelentésre mentek ki a rendőrök az emlékműhöz, melynek talapzatát piros festékkel firkálták össze. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta, hogy ismeretlen tettes ellen rongálás ügyében indul az eljárás. Azt, hogy az esetnek volt-e szemtanúja, egyelőre nem tudni.

(hírTV)