A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonykor a nigériai keresztények ellen végrehajtott támadásokról tartottak plenáris vitát szerdán az Európai Parlamentben Strasbourgban.

Hirdetés

„A pünkösdre, szentestére időzített rajtaütéseket, brutális gyilkosságokat, templomok megtámadását nem lehet másként értelmezni. Itt keresztényüldözésről van szó!”

– jelentette ki a politikus a vitában.

A képviselő felszólalásában emlékeztetett: az ideológiai elvakultság az európai döntéshozók egy részét teljesen érzéketlenné teszi az emberi szenvedés iránt, ha keresztényekről van szó. Ennek következménye viszont, hogy a Nyugat védelmének hiányában a keresztények még kiszolgáltatottabbá válnak, hiszen az üldözők azt tapasztalják, hogy Európa szemet huny a kegyetlenkedés felett.

A kereszténydemokrata politikus megjegyezte: „sajnálatos, hogy a Külügyi Szolgálat részéről semmiféle érdemi reakciót nem láthattunk.” Az Open Doors emberjogi szervezet adatai szerint csak tavaly Nigériában a dzsihadisták mintegy ötezer áldozatából több mint négyezer keresztény volt – hívta fel a figyelmet.

Korábban írtuk

A karácsonyi támadások jelzik: „a központi kormányzat képtelen gátat vetni az erőszaknak! Tinubu elnök decemberben ígéretet tett, hogy a hadsereg biztosítani fogja Nigéria biztonságát. Várjuk, hogy a szavakat tettek kövessék!” – fogalmazott.

A képviselő hozzátette: „Mi, európaiak nem hunyhatunk szemet a keresztények elleni erőszak felett. Ki kell állnunk az üldözöttek mellett. Ez emberi jogi kérdés. Itt az ideje, hogy a hallgatást felváltsa a cselekvés!” – zárta felszólalását Hölvényi György a közlemény beszámolója szerint.