„Zágráb tudja, mit csinál, és hatékonyan oldotta meg a migránsproblémát” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfő este az RTL horvát tévécsatornának adott interjújában.

„Pontosan tudtuk minden pillanatban, hogyan és miképp küldjük az embereket” – mondta.

Újságírói kérdésre, a hatóságok tudják-e annak a 30 ezer illegális bevándorlónak a nevét, aki az elmúlt napokban áthaladt Horvátországon, Milanovic azt válaszolta: azt nem lehet tudni.

„Magyarország egy évig így engedte át a migránsokat, többségüket nem vette nyilvántartásba, hogy ne toloncolhassák vissza őket” – mondta.

Utalt arra is, hogy Szerbia hónapok óta nem felügyeli határait, és Belgrád már egy nappal azután megpróbált tanácsokat osztogatni Zágrábnak, hogy múlt szerdán először jelentek meg nagy számban migránsok Horvátországban, „miközben (Szerbia) már egy éve nem működik államként”.

„Van szívünk, de nem vagyunk hülyék” – szögezte le.

A horvát kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy állandó kapcsolatban áll Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárral, továbbá Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel, és majdnem teljes az egyetértés közöttük.

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezettel kapcsolatban – amelynek a már EU-tag Horvátország még nem része – annyit mondott, óvatos, és elsősorban az ország érdekeit tartja szem előtt.

„Ha ilyen Schengen, akkor nekünk nem kell, Görögország sem funkcionál” – tette hozzá.

A miniszterelnököt arról is kérdezték az RTL tévében, hogy miről beszélt telefonon Angela Merkel német kancellárral és kért-e valamit Németország Horvátországtól. Milanovic erre azt válaszolta: „Kért, különben nem lenne Németország kancellárja, de én pedig Horvátország miniszterelnöke vagyok, és nemet mondtam.”

Rövid válaszaiban Zoran Milanovic több éles hangvételű, bíráló megjegyzést tett a menekültválság magyarországi kezelésére, illetve Orbán Viktor miniszterelnökre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden visszautasította Milanovic szavait. A tárcának az MTI-hez eljuttatott közleményében a miniszter úgy fogalmazott, hogy Horvátország miniszterelnöke „csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni”.

Többnapos „szájhősködését” követően a horvát bevándorló-ellátó rendszer – amelyről azt állította, hogy tökéletesen felkészült – 24 órán belül összeomlott – közölte. A külügyminiszter kijelentette, Magyarország kikéri magának, hogy Zoran Milanovic ezek után is folyamatosan Magyarország ellen intézzen „szánalmas, hazug dühkitöréseket”.

MTI