A látogatók száma 11 százalékkal, a vendégéjszakák száma öt százalékkal marad el a 2019-es, pandémia előtti rekordév adataitól. A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (11,4 millió), őket a szlovénok (6 millió), az osztrákok (4,4 millió), a lengyelek (3,5 millió), a csehek (3,5 millió), a szlovákok és britek követték (egyaránt 1,9 millió).

Hirdetés

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (15,8 millió), Split-Dalmácia megyében (9,9 millió), a Tengermellék-fennsík megyében (9,5 millió), Zára megyében (7,7 millió), Dubrovnik-Neretva megyében (4,1 millió) és Sibenik-Knin megyébe (3,4 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (2,4 millió), Dubrovnik (2 millió) Porec (1,9 millió) és Split (1,6 millió) fogadta.

Nikolina Brnjac turisztikai miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: augusztusba lépve – amely általában turisztikai szempontból az év legintenzívebb hónapja – a pozitív trend folytatódik, amelyhez véleménye szerint kiváló pénzügyi eredmények is társulnak majd.

Mind mondta, a vendégek minden évben új értékeket ismernek fel a horvát turisztikai kínálatban. Júliusban átadták a forgalomnak a Peljesac hidat, amely a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével, lerövidítve így az utat az autósok számára – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy maga a híd is egy turisztikai látványosság. „Az a feladatunk, hogy a legintenzívebb időszakban is arra törekedjünk, hogy a vendégek elégedettek legyenek a szolgáltatásokkal és a tapasztalatokkal, hogy Horvátországot végleg felkerülhessen kedvenc úti céljaik térképére” – fogalmazott Brnjac.

Korábban írtuk