„A bíróság jóváhagyja az ügyészség kérelmét, amely szerint Alejandro Toledo Manrique 20 év és 6 hónap börtönbüntetést kap” – jelentették be a tárgyaláson, amelyen a volt államfő is részt vett.

Hirdetés

Peru egykori elnökét, aki látszólag derűsen fogadta az ítéletet, bűnösnek találták abban, hogy több tízmillió dollárt kapott a brazil építőipari óriáscégtől, noha mindvégig ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje a sajtónak elmondta, hogy fellebbezni szándékozik az ítélet ellen.

A brazil óriásvállalat a régió több országában folyamodott korrupcióhoz közbeszerzési szerződések megszerzése érdekében. A volt elnököt 2019-ben tartóztatták le az Egyesült Államokban ezzel a botránnyal összefüggésben, és házi őrizetbe helyezték Kaliforniában, amíg 2023 áprilisában kiadták hazájának. Alejandro Toledo mellett feltételezhetően három másik korábbi elnök is érintett az Odebrecht-botrányban, de ő az első, akit elítéltek a korrupciós ügyben.

Az egyik volt államfő, Alan Garcia végzett magával, amikor a hatóságok a letartóztatására készültek. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Odebrecht több mint egy évtized alatt 788 millió dollár kenőpénzt fizetett egy tucat latin-amerikai és két afrikai országban. Amikor az első vizsgálat 2014-ben megkezdődött, az Odebrecht világszerte 180 000 embert foglalkoztatott.

Korábban írtuk

Brazília után Peru a második ország, amelyet leginkább érintett ez az ügy, amely több politikai válságot is okozott. Az Odebrechtet számos országban kártérítés megfizetésére kötelezték. A többi között 2,6 milliárd dollárt kellett fizetnie Brazília, az Egyesült Államok és Svájc kormányának.