Idegenellenesebb lett az északi országok közgondolkodása – mondta egy történész, külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Flamm Lászlót azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Svédország újabb szigorításokat vezet be a migráció csökkentésére. A szakértő hangsúlyozta: a svéd kultúra része, hogy a fiatalokat befogadásra, toleranciára nevelik, és ez a szemlélet nem változik meg alapjaiban egyik napról a másikra, mégis az figyelhető meg, hogy a közgondolkodás egyre inkább idegenellenes.
    
Hozzátette, hogy ez a fordulat már az 1990-es években elkezdődött, tavaly szeptember óta azonban felgyorsult. A jóléti állam hatvan évvel ezelőtti kiépülése óta még soha nem volt ilyen problémás a helyzet az északi államban – fogalmazott.
    
Flamm László kiemelte, hogy Svédországban eddig nem volt szabad nyíltan beszélni a rasszizmusról, az újonnan megjelent Svéd Demokraták nevű jobboldali radikális politikai párt azonban szakított ezzel a hagyománnyal, és leplezetlen idegengyűlöletet folytat a médiában. A szakértő szerint a közgondolkodás változása jól lemérhető azon, hogy a párt támogatottsága néhány hónap alatt megduplázódott.
    
Flamm László azt mondta, ha a következő országos választásokon a Svéd Demokraták kormányközeli pozícióba kerülnek, akkor olyan változás fog elindulni, amely hatással lesz a jóléti államra.
    
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Dániában, Finnországban és Norvégiában szintén erősödnek a radikális pártok, vagyis a „tabudöntögetés” az összes északi országban elkezdődött.
    
Flamm László ennek csúcspontjaként azt értékelte, hogy a norvégok nemrég bejelentették: támogatják azokat a menekülteket, akik elhagyják Norvégiát. Ilyen tartalmú nyilatkozat korábban elképzelhetetlen lett volna – jelentette ki.

(MTI)