Ma is száznál jóval több cikk foglalkozik a nemzetközi sajtóban a magyarországi Soros-üggyel, úgyhogy az alaszkai bálnafigyelőktől kezdve a Gangesz-parti révedezőkig mindenki tudja, mi az igazán fontos e világon.

Mármint a világért se a Jemenben éhínséggel, folyamatos bombázásokkal és fertőző betegségekkel, összeomlott kórházi rendszerrel fenyegetett milliók legyenek a vezető téma ezen egynótás médiumokban.

Válasszunk ki a hatalmas cikkcsokorhalmazból ezúttal egy médiumot Soros-ügyi keresésünkben. A Jüdische Allgemeinét, a németországi zsidóság vezető lapját. Amely ma nemhogy egy, de két cikkében is nekimegy Magyarországnak és kormányának.

Az egyiket régi-jó ismerősünk írta, az 1928-ban Budapesten született Karl Pfeifer, aki ma gyakori rendszerességgel látja el a sajtót ausztriai lakhelyéről olyan cikkekkel, amelyek lényege, hogy az Orbán-kormány rettentően antiszemita. Mai cikkében egész Izraelt félti amiatt, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök az aljas, magyarországi antiszemita Soros-kampány ellenére Budapestre látogat.

Orbán Viktor dicséri Hitler szövetségesét, Horthyt, a Jobbikot előzi, hogy szavazókat csaljon át e párttól, meg minden, ami ilyenkor „kötelező”. Majd jön a nagy pofon: azaz hogy Netanjahu visszavonatta budapesti nagykövetének buzgó tiltakozását a Soros-plakátok miatt. Pedig a Mazsihisz, stb. Majd Pfeifer csattanós végszavai:

„Bibi Soros fölötti mérge láthatóan erősebb, mint a nyílt antiszemitizmus miatti kritikája. Csak azért, hogy jobboldali koalícióját összetartsa, Netanjahu kockára teszi kapcsolatát a külföldi zsidó közösségekkel”.

Amire csak azt mondhatjuk, húúú!

Mielőtt ugyanennek a lapnak másik, Magyarország-ellenes, természetesen Sorossal szintén kellően megspékelt cikkét ismertetnénk, álljon itt az az összefoglaló, amely a Klubrádió ma reggeli nemzetközi sajtószemléjében foglal össze egy másik helyről vett cikket, amelynek témája ugyanaz: a bezárással fenyegetett budapesti Auróra.

Szó szerinti idézet:

A demokráciát, az egyenjogúságot hirdető páneurópai magazin, a Political Critique első helyen foglalkozik az Auróra bezárásával, és már a címében sem hagy kétséget afelől, hogy politikai okok húzódnak meg a bezárása mögött. Hogy tisztán lásson az olvasó, a cikk elején rögzíti: kormányközeli lap délután 4 órakor jelezte, hogy a liberális és baloldalhoz közelálló NGO-k számára is otthont adó klubot, bárt bezárják és egy óra elteltével a hatóságok már át is adták az ezt elrendelő utasítást a tulajdonosnak. A Fidesz és a szélsőjobb céltáblájára került már hónapokkal korábban, de még a brit Nemzeti Párt volt vezetője, Nick Griffin is üzent az Aurórának, állítsák meg Sorost.

Akkor most nézzük ezt a szemlét.

„Kormányközeli lap délután 4 órakor jelezte…” Micsoda? Nem az a lényeg, hogy melyik hónap melyik nap? Vajon miért hallgatta el a tökkelütött szemléző a lényeget a mondatból?

A válasz egyszerű: a forrásbeli cikket olyannyira ellenőrizték a lap korrektorai, hogy e mondattal kezdi sztoriját: „Július 28-án délután 4 óra táján a magyar kormánypárthoz, a Fideszhez közelálló internetes portál jött ki azzal a sztorival…”

Először is: fenét lap, mint a klubrádiós állítja. Internetes portál. A dátum pedig a még nem létező július 28-a.

És e még kreténebb mondat: „A Fidesz és a szélsőjobb céltáblájára került már hónapokkal korábban, de még a brit Nemzeti Párt volt vezetője, Nick Griffin is üzent az Aurórának, állítsák meg Sorost.” Aminek tényleg annyira nincs füle és farka, mint a Kétfarkú kutyák pártja vezetőinek összesen.

Aki veszi a fáradságot és megnézi az eredetit, ott már egyértelmű a dolog: „Márciusban a »Stop Operation Soros« konferencia idején Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt volt elnöke több, megbélyegző megjegyzést tett a hellyel kapcsolatban. Később egy neonáci ifjúsági szervezet aktivistái festettek ’Stop Soros’ szöveget az Auróra épülete előtti járdára”. Ja, így már más.

A szemlézett cikkben egyébként vallási síkon csak egy evangélikust említenek, mégpedig Bolba Mártát, akinek az Auróra kampány főhadiszállásául szolgált, ami Kocsis Mátét, a kerület fideszes polgármesterét nagyon zavarta.

És most nézzük a Jüdische Allgemeine erről szóló cikkét, amelynek címe: „Magyarország: Orbán hosszú karja”. (A polip, ugye?) A cikk így foglalja össze a lényeget: „A budapesti Auróra közösségi ház fiatal zsidó aktivisták bátor kezdeményezése és két hete küzd a bezárás ellen”.

Most már talán világos olvasóink előtt, hogy miért e lapot olvassák. Netán mert nem ködösít és a tényekről számol be.

Lovas István

A szemlézett cikkek eredetije itt és itt olvasható