Börtönbe került az az illegális albániai migráns, aki hamis személyi okmányokat használt és több mint 72 ezer fonttal károsította meg a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (National Health Service, NHS) – írja a Wales Online.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A 31 éves Fatmira Tafa 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába egy teherautó platóján. Társa, a szintén illegális bevándorló Nadricim Bengasi egy hamis, Eleni Manola névre kiállított, görög személyi igazolványt adott Tafának, hogy az azzal uniós állampolgárnak adhassa ki magát és így részesülhessen a brit jóléti szolgáltatásokból.

Tafa akkor betegedett le, amikor éppen a walesi Cardiffban volt. Az állami egészségbiztosítás számlájára a walesi egyetemi kórházban 2016 októberében ellátták és veseátültetésen esett át. A kórházi számla 72 469 font (közel 26 millió forint) volt.

Albán állampolgárként dialízis-kezelést kezdtek volna nála, és az állapota stabilizálása után visszajuttatták volna szülőhazájába, hogy ott folytassák orvosi ellátását. Mivel azonban a hamis iratokat felhasználva uniós állampolgárnak adta ki magát, felkerült a walesi szervátültetési várólistára, ezzel megfosztva egy brit állampolgárt az életmentő műtéttől.

A bűncselekményre csak aztuán derült fény, hogy Tafa partnerét deportálták, ő pedig bevallotta, hogy megkárosította az NHS-t.

2015-2016-ban Walesben 242 beteg várt szervátültetésre – amely az ezt megelőző két évhez képest 10 százalékos növekedést jelent -, és közülük huszonhétnek már nem tudott időben érkezni a segítség. Az elmúlt évben az NHS adatai szerint a veseátültetésre vonatkozó várakozási idő 18 százalékkal csökkent, de átlagosan még így is 944 nap (több mint két és fél év) volt.

demokrata.hu