A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Hirdetés

Csakhogy mivel Oroszország – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – nem ismeri el az ICC joghatóságát, a külügy azonnal rögzítette, jogi értelemben is semmisnek tekinti a Putyin, valamint Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman „letartóztatását” elrendelő határozatát.

Olaf Scholz német kancellár és más állami vezetők, így Joe Biden amerikai elnök is üdvözölte ennek ellenére az ICC lépését, mondván, az elfogatóparancs kiadása azt üzeni: „Senki sem áll a törvények fölött.” Az ICC szerint megalapozott a gyanú, hogy Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Akadtak azonban, akik kettős mércét emlegettek a büntetőbíróság eljárása kapcsán. Például Mick Wallace írországi baloldali EP-képviselő azt sérelmezte, hogy a testület nem vonja felelőségre az Irakban, Afganisztánban vagy éppen Líbiában „elkövetett háborús bűnöket”, amelyeket szerinte a Nyugat és kiváltképp az Egyesült Államok követett el.

Korábban írtuk

A parancs jogi hatása is felettébb kétséges. A letartóztatási kötelezettség ugyanis csak az ICC-tagállamokat kötelezi, így Putyin elhagyhatja ugyan Oroszországot, de ha olyan országba megy, ami kvázi tagja a büntetőbíróságnak, a letartóztatás réme fenyegeti – mondta a Mandinernek Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem dékánja. Mindebből az következik, hogy az ICC-t egyébként hevesen támadó USA területén – legalábbis e konkrét intézkedés nyomán – Putyint nem vennék őrizetbe, szemben például Magyarországgal.

Aligha meglepő, hogy miután Biden kijelentette, indokoltnak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, kénytelen volt rögtön tisztázni, az Egyesült Államok amúgy nem tagja a bíróságnak. A Pentagon ugyanis attól tart, hogy a testület az amerikai katonák ellen is fellépne.

Mindenesetre bejelentésre megérkeztek a Biden-adminisztrációval amúgy inkább szimpatizáló, Soros Györgyhöz köthető NGO-k reakciója is, amiben erre a „körülményre” nem tettek utalást. Az Open Society Foundations, avagy a Nyílt Társadalom Alapítványok munkatársa, James A. Goldston szerint az elfogatóparancs bátorító jele annak, hogy még a leghatalmasabb háborús bűnösök is elszámoltathatóak tetteikért. Putyin „letartóztatása most a nemzetközi közösség erőfeszítésein múlik, aminek folytatnia kell az együttműködést annak érdekében, hogy az orosz vezetésnek a legkirívóbb bűncselekményért, illetve az ukrajnai illegális invázióért való felelősségre vonásáig”.

A Soros-szervezet ugyanakkor továbbra is szorgalmazza az Ukrajna elleni agressziós bűncselekmények üldözésére szolgáló különleges bíróság létrehozását.

Akárcsak a szintén Soros által támogatott nem-kormányzati szervezet, a Human Rights Watch (HRW). Közölték: „Nagy nap ez oroszok által elkövetett bűncselekmények áldozatai számára.”

A teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható.