Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A jogszabály Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek juttatna indiai állampolgárságot. Bírálói szerint a módosítás aláássa India szekuláris alkotmányát.

A törvényjavaslatot szerdán este a felsőházban 125 képviselő támogatta 105 ellenében. Az alsóház hétfőn szavazta meg a módosítást, amelynek hatálybalépéséhez még az indiai államfő jóváhagyására van szükség.

A tervezetet különösen ellenzéki muzulmán politikusok bírálták, elsősorban azt hányva Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista kormánya szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muzulmán kisebbséget. A kormány közlése szerint ugyanis az új jogszabályhoz egy állampolgársági jegyzéket is bevezetnek, ami azt jelenti, hogy a muszlimoknak majd igazolniuk kell, hogy indiai lakosok, s nem menekültek a környező országokból. A Reuters szerint egyesek akár hontalanná is válhatnak a rendelkezés értelmében.

„Az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabály elfogadása a szűklátókörűek és bigott erők győzelmét jelzi India sokszínűsége felett” – jelentette ki Sonia Gandhi az indiai ellenzéki Kongresszus Párt vezetője.

Amit Shah belügyminiszter ugyanakkor védelmébe vette a törvényt a felsőházi vitában, mondván, mindössze a környező muszlim országokban üldözött vallási kisebbségek megsegítését szolgálja. „Senki sem veszi el az indiai muszlimok állampolgárságát. Ez a törvény állampolgárságot nem elvesz, hanem ad” – hangsúlyozta.

A jogszabály felsőházi vitájával párhuzamosan erőszakba torkolltak a tüntetések az ország etnikailag tagolt északkeleti részében. Tripura államban a katonákat mozgósították, a szomszédos Asszámban pedig készültségbe helyezték a hadsereget. Mindkét indiai állam Bangladessel határos. Asszám székvárosában, Gauhátiban a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, miután a rendőrség több ezer tüntetővel csapott össze. A rendvédelmi szervek könnygázzal és vízágyúkkal oszlattak. Az asszámi hatóságok emellett tíz körzetben elérhetetlenné tették a mobilinternet szolgáltatást további erőszaktól tartva. A főleg diákokból álló tüntetők tömege késő estig az utcákon tombolt, a tiltakozók tüzeket raktak, közterületeket dúltak fel és autókat gyújtottak fel. „A törvény elveszi jogainkat, nyelvünket, kultúránkat, ha bangladesiek milliói kapnak állampolgárságot” – sérelmezte Gitimoni Dutta, a tüntetők egyike.

Amit Shah belügyminiszter garanciákra vonatkozó ígéretei ellenére Asszám és a környező indiai államok lakói attól tartanak, hogy az új betelepülők egyrészt felboríthatják a térség demográfiai egyensúlyát, másrészt versenyhelyzetet teremthetnek a földterületek birtoklásáért.

A miniszterelnök Indiai Néppártja (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) által beterjesztett törvényjavaslat azokat a nem muszlim embereket érinti, akik – vallási üldöztetések miatt – 2014. december 31-ig érkeztek Indiába, s a jelenleg illegális menekültként élők megkapnák az indiai állampolgárságot. Az ország jelenlegi törvényei ugyanis nem teszik lehetővé, hogy illegális bevándorlók indiai állampolgárságot kapjanak.

Frissítés: megtámadták a törvénymódosítást

Megtámadták csütörtökön az indiai legfelsőbb bíróságon az állampolgársági törvény módosításáról szóló jogszabályt, amely indiai állampolgárságot adna három, muszlim többségű országból érkező, de kizárólag nem iszlám vallású bevándorlóknak. Mindeközben folytatódtak a tüntetések a jogszabály ellen az ország északkeleti részén.