Magyarország és Írország hatékonyan együttműködhet azokban az ügyekben, amelyekben azonos a megközelítésük, és így nagyobb súlyt adhatnak e kérdéseknek az Európai Tanácsban – nyilatkozta Aodhán Ó Ríordáin ír esélyegyenlőségért felelős államtitkár az MTI-nek.

Az államtitkár kétnapos budapesti látogatásra érkezett kedden Budapestre, ahol találkozott Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával és Németh Zsolttal (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével. Emellett részt vett az ír nagykövetség ír nemzeti napi fogadásán, és Prőhle Gergellyel együtt oklevelet adott át a nagykövetségi ösztöndíjprogram két díjazottjának.

Az államtitkár kifejtette, az elmúlt években nagyon sok bevándorló érkezett Írországba, különösen az EU új tagállamaiból, például Magyarországról. Az ír kormány elkötelezett a társadalmi esélyegyenlőség, a sokszínűség védelme és a mellett, hogy a bevándorlókat bevonják a gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális életbe. Az ír közigazgatásban azt az elvet tartják szem előtt, hogy a bevándorlóknak biztosítani kell a hozzáférést ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz, mint az íreknek.

Közölte, az ír bevándorláspolitika középpontjában a kölcsönös megértés, a közös célok állnak, nagy hangsúlyt helyeznek az írek és a bevándorlók jogaira és felelősségére, az integráció támogatására, a hatékony szolgáltatásokra. Az integrációt segítő helyi intézkedésekre azért van szükség – mutatott rá -, mert az önkormányzatok, települések szembesülnek a bevándorlás azonnali hatásaival.

 Aodhán Ó Ríordáin kiemelte, Írországban nagyon szigorú diszkriminációellenes jogszabályok vannak érvényben már a kilencvenes évek végétől. E jogszabályok hivatottak garantálni, hogy senkit ne lehessen megkülönböztetni például nemi, vallási, faji hovatartozása, a kora vagy az esetleges fogyatékossága miatt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, az EU egyre fontosabb szerepet tölt be a tagállamok életében, hatásköre több területen is jelentősen bővült, és jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak a két EU-tagállam, Írország és Magyarország között is, hiszen az európai szabályozás közelebb hozta őket egymáshoz. Hozzáfűzte, a két ország hatékonyan együttműködhet azokban az ügyekben, amelyekben azonos a megközelítésük, és így nagyobb súlyt adhatnak e kérdéseknek az Európai Tanácsban.

Elmondta, budapesti látogatása alkalmával üzletemberekkel, a Magyarországon tevékenykedő ír vállalatok képviselőivel is találkozott, hogy a terveikről tanácskozzon velük. Prőhle Gergellyel kétoldalú kérdéseket vitatott meg, különös tekintettel a kulturális ügyekre, Németh Zsolttal pedig az írországi magyar közösség helyzetéről és a bevándorlók kérdéséről konzultált. Végül az ír nagykövetség Szent Patrik-napi rendezvényein kormányzati tisztviselőkkel, diplomatákkal, valamint Magyarországon élő írekkel találkozott.

MTI