„A 2023. október 7-én végrehajtott akció (.), fordulatot jelentett a palesztin nemzetnek a cionista rezsim megszállása és elnyomása ellen folytatott legitim harcában” – írta a tárca hivatalos közleményében.

Hirdetés

A Hamász Izrael elleni támadásában 1206 ember halt meg, többségében polgári személy az AFP francia hírügynökségnek hivatalos adatokon alapuló számításai szerint, beleszámítva a fogságban elhunyt túszokat is.

Válaszul az izraeli hadsereg most is folyó offenzívát indított a Gázai övezetben, amelynek deklarált célja a térséget 2007 óta kormányzó iszlamista palesztin szervezet elpusztítása.

Korábban írtuk

„A megszálló rendszer hívei, mindenekelőtt az Egyesült Államok, cinkosok a Palesztina, Libanon, Szíria és Jemen népei ellen elkövetett bűntettekben” – áll az iráni diplomácia hétfői közleményében.

Irán támogatja a Hamászt, amelyet a Hezbollah libanoni síita szervezettel együtt az Izraellel szembeni „ellenállás tengelyének” nevez az iszlám köztársaság.

Kedden Irán mintegy kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre, Teherán szerint válaszul a Hezbollah vezetőjének, Szájed Haszan Naszrallahnak és a Hamász-vezér Iszmail Haníjének likvidálására, előbbivel Bejrút egyik elővárosában, utóbbival pedig Teheránban végzett egy-egy Izraelnek tulajdonított légicsapás.

Izrael közölte, hogy válaszul támadást készít elő Irán ellen, hétfőn pedig megerősítette, hogy „keményen” megtorol minden esetleges Izrael elleni támadást. Egyszersmind hangsúlyozta, hogy nem kívánja kiterjeszteni a háborút a térségben.