Az Ír Köztársaság választópolgárainak túlnyomó többsége – 66,4 százalék – arra szavazott, hogy töröljék el az alkotmány művi terhességmegszalítást tiltó kiegészítését. A részvételi arány 64,1 százalék volt.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha az anya élete veszélyben forog. A népszavazás eredményeként a törvényhozóknak meg kell változtatniuk az erre vonatkozó, úgynevezett 8. kiegészítést.

A népszavazás eredményét szombat este negyed 7 előtt nem sokkal jelentették be a dublini várban.

A változtatás ellen szavazók mindössze egyetlen választókörzetben, Donegalban voltak többségben, itt 51,9 százalék szavazott a 8. kiegészítés megtartására.

Az ír parlamentnek, a Dáilnak az eredmény következtében lehetősége van egy, a jelenleginél jóval liberálisabb abortusztörvény megalkotására.

Az eredményre reagálva Leo Varadkar miniszterelnök, aki a liberalizáció mellett állt ki korábban is, azt nyilatkozta, „történelmi nap ez Írország számára” és egy „csendes forradalom” ment végbe. Hozzátette, az eredmény azt mutatja, az írek tiszteletben tartják a nők saját döntéseit. Szerinte „Írország ma ugyanaz, ami múlt héten volt – csak toleránsabb, nyitottabb és tiszteletteljesebb”.

John McGuirk, a 8. kiegészítés megtartásáért kampányoló egyik legnagyobb csoport szóvivője szerint azonban az igenek győzelmével „történelmi jelentőségű tragédia” történt Írországban: „A meg nem született gyermek élethez való jogát ezentúl nem ismeri el az állam”. Azt ígérte, ha és amennyiben abortuszklinikák nyílnak hazájában, tüntetéseket fognak szervezni.