Hirdetés

Kaczynski egyedüli miniszterelnök-helyettes lesz Mateusz Morawiecki kabinetjében – mondta el Müller a PAP hírügynökségnek. Az eddigi négy kormányfőhelyettes – Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter – már benyújtotta lemondását. Miniszteri posztjukat továbbra is megtartják.

Müller „fontos megerősítésnek” nevezte az őszi parlamenti választások előtt Kaczynski visszatérését a kabinetbe. A 74 éves pártelnök 2020. október 6-tól 2022. június 21-ig is miniszterelnök-helyettes volt a Morawiecki-kormányban, akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte.

Jacek Sasin szerdán a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: Kaczynski a legfontosabb személyiség a kormánytáboron belül, kinevezésének célja a kormány, a parlamenti többség és a PiS munkájának összehangolása. „Ez rendkívül fontos általában is, de a választások előtt még inkább” – húzta alá Sasin.

A PiS a május közepén megtartott első programadó kongresszussal hivatalosan is elindította választási előkampányát, és Kaczynski már választási ígéreteket is tett, többek között a családtámogatások jelentős növelését és a 14. havi nyugdíj rendszeresítését helyezte kilátásba.

Korábban írtuk

A választások előtti mozgósítással hozzák összefüggésbe a kommentátorok azt is, hogy hétfőn Joachim Brudzinski, a PiS európai parlamenti (EP) képviselője, volt belügyminiszter, Kaczynski egyik legközelebbi munkatársa váltotta fel Tomasz Poreba EP-képviselőt a kampánystáb élén. Brudzinski szombatra újabb választási nagygyűlést jelentett be.

A CBOS állami közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a PiS jelenleg 33 százalékos támogatottságot élvez, míg a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció 27 százalékon áll.