Terehov elmondta, hogy a hetek óta tartó orosz légicsapások súlyos pusztítást végeztek a városban. Több mint tízmilliárd eurós károkról számolt be a polgármester.

Hirdetés

Terehov hangoztatta, hogy az orosz erők a polgári infrastruktúrát támadják gyerekeket, nőket és férfiakat ölve meg. Harkiv város polgármestere mindazonáltal kijelentette, hogy Ukrajna kitart. Hozzátette, hogy az újjáépítés során jobbá és biztonságosabbá akarják tenni a várost.

Terehov elmondta azt is, hogy hétfőn nap közben az orosz erők újabb csapást mértek Harkiv városára, a támadásban előzetes értesülések szerint heten megsebesültek.

Kedden kezdődik Berlinben egy kétnapos konferencia Ukrajna újjáépítéséről. Franziska Giffey berlini tartományi gazdasági miniszter ezzel összefüggésben kijelentette: Németország Ukrajna oldalán áll, és vezető szerepet fog játszani az újjáépítésben.

Korábban írtuk

Marcus König, Nürnberg polgármestere a remény jeléről beszélt Ukrajna további támogatása kapcsán. Nürnberg és Harkiv testvérvárosok.

Musztafa Najem, az ukrán újjáépítési ügynökség vezetője hétfőn, vagyis egy nappal a berlini konferencia kezdete előtt bejelentette lemondását költségvetési megszorításokra és bürokratikus akadályokra hivatkozva. Mint közölte, tavaly november óta csapata folytonos ellenállásba „és mesterséges akadályokba” ütközik. Ezen problémák között említette a védelmi létesítményekre szánt források késlekedését. Telegram-oldalán közzé tett bejegyzésében nehezményezte a kijevi vezetés azon döntését is, amellyel szerinte megakadályozták abban, hogy Berlinbe utazhasson.