Ismét nő a migránsok száma Szerbiában, míg az idei év első három hetében naponta legfeljebb 1500 embert vettek nyilvántartásba a szerb-macedón határon, az utóbbi két napban 24 óra alatt majdnem háromezren érkeztek – jelentette ki újságíróknak Mirjana Milenkovski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselője szerdán.

Mint mondta, a legtöbb migráns továbbra is Macedónia felől lép be Szerbiába, de naponta körülbelül százan Bulgária felől is érkeznek, és mindenki Horvátország felé akarja folytatni az Európai Unióba vezető útját. 
    
Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda reggeli híradójában elmondta: a szerb-macedón határ melletti Presevó és a szerb-horvát határnál található Sid között útvonalon jelenleg körülbelül 1500-1800 migráns van. 
    
November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen múlt szerdán tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Aleksandar Vulin leszögezte: „ez a szabály Görögországtól Berlinig érvényben van”.
    
A miniszter néhány napja közölte: egyértelmű uniós állásfoglalásra van szükség a migránsválság kezelésével kapcsolatban, ugyanakkor – tette hozzá – Szerbia ugyanúgy fog eljárni, ahogyan a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő többi állam. 
    
A szabadkai Pannon RTV szerb-horvát határnál készített beszámolója szerint viszont a szűrések ellenére egyre több a gazdasági bevándorló a migránsok között, valamint sok köztük a nő és a gyerek. Huszonnégy óra alatt mintegy négyezren utaztak tovább a szerb-horvát határról az Európai Unióba – írta honlapján a Pannon RTV. Akik megfelelő iratok híján nem kelhetnek át a szerb-horvát határon, Belgrádba mehetnek, és 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Ezt a szabályt azonban nem mindenki tartja be, arról pedig egyelőre nincsenek információk, hogy mi lesz azokkal, akik túllépik a határidőt, vagyis a hatóságok Macedóniába vagy származási országukba toloncolják-e vissza a gazdasági bevándorlónak minősülőket.

(MTI)