A hatóságok által engedélyezett megmozdulásra 500 traktor érkezett Madridba öt különböző irányból, másodrendű utakat használva.

Hirdetés

A rendfenntartók csak az előre egyeztetett létszámot hagyták behajtani a városba, Toledo irányából például további 150 munkagépet már nem engedtek tovább. A feltartóztatott gazdák útzárral tiltakoztak.

A traktorok többségét a város egyik jelképének számító Puerta de Alcalánál hagyták, a tüntetők onnan gyalog folytatták útjukat az agrárminisztérium épületéig, ahova 30 jármű kapott behajtási engedélyt.

A tüntetés miatt a belváros számos útját lezárták és rendőri kordonnal biztosították. A tiltakozók egy csoportja összetűzésbe került a rohamrendőrökkel, amikor nem a kijelölt útvonalon próbáltak elindulni a célállomáshoz.

Korábban írtuk

A kürtökkel, kolompokkal és transzparensekkel vonuló gazdákat útközben megtapsolták, biztatták és támogatásukról biztosították a járókelők.

A megmozdulást az Union de Uniones nevű érdekvédelmi szövetség hívta életre. A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet, az ASAJA, a COAG és az UPA a nap folyamán Córdobába, Murciába, Gran Canariára, Málagába és Palenciába hirdetett tüntetéseket.

A három érdekképviselet két hete, a tüntetések kezdetén közös kiáltványban fejezte ki tiltakozását amiatt, hogy a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak.

Mint írták, az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált „fullasztó bürokrácia” miatt.

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

Luis Planas agrárminiszter a múlt héten ismertette a három nagy szakszervezettel a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt, és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban.

Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de azokat nem tartották elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek. Február 26-ára is az utcára hívták a gazdákat, amikor Brüsszelben üléseznek az Európai Unió agrárminiszterei.