A New York-i hatóságok vizsgálják azokat a fotókat, amelyeket egy lehetséges ISIS-szimpatizáns készített a manhattani Metropolitan Museum of Art előtt és a One World Trade Center közelében – olvasható a Fox News hírcsatorna honlapján.

Képernyőfotó: FoxNews.com


Képernyőfotó: FoxNews.com

A hátborzongató fotókon, amelyek a hétvégén tűntek fel a közösségi médiában, egy, az Iszlám Állam sálával arcát eltakaró személy látható.

A fényképeket az “Itt vagyunk a hátsó kertben” felirattal látták el, állítja a The New York Daily News. 

“A New York-i rendőrség (New York Police Department, NYPD) tud a fényképről. Mint minden terrorfenyegetéssel kapcsolatban, ebben az ügyben is nyomozás folyik. Jelenleg New York városában nincs hitelt érdemlő fenyegetettség” – nyilatkozta a napilapnak az NYPD egyik szóvivője.

Egy másik felvételen egy személy egy, az Iszlám Állam zászlójával díszített telefont tart a One World Trace Center – a 2001-ben lerombolt ikertornyok helyén épített felhőkarcoló – árnyékában. A fénykép állítólag ugyanott készült, ahol hetekkel később egy lopott kisteherautóval egy terrortámadás során nyolc embert meggyilkoltak.

Eric Feinberg, aki annak a GIPEC nevű internetbiztonsági cégnek a társalapítója, amely terrorizmussal kapcsolatos hashtagek után nyomoz, azt mondta a lapnak, az ilyesfajta felvételek terjesztésének célja a félelemkeltés és esetlegesen az úgynevezett magányos farkasok lelkesítése. Ám azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem bizonyított, a fényképek hitelesek-e, és még az is lehet, hogy utólagosan szerkesztették őket: “Lehet, hogy Photoshoppal készült, lehet, hogy nem. Komolyan kell venni”.

Amióta az Iszlám Állam több vereséget is szenvedett Irakban és Szíriában, a félelemkeltésre és a magányos farkasok lelkesítésére tett kísérletek nagyon elszaporodtak, jegyzi meg a Fox News cikke, ráadásul a terrorszervezet a harcosok toborzása helyett láthatóan inkább az Európában és az Egyesült Államokban végrehajtandó támadások ösztönzésére helyezi a hangsúlyt. Decemberben egy bangladesi férfi, Akayed Ullah, kísérelt meg elkövetni egy robbantásos merényletet New Yorkban, az Egyesült Államok legnagyobb buszpályaudvarán, ám házi készítésű csőbombája idő előtt felrobbant.

(SVÁ)