A Németországban szélsőséges csoportként számon tartott Muslim Interaktiv április végén is szervezett Hamburgban egy megmozdulást, amelyen nagyjából ezren voltak jelen, és egy kalifátus kikiáltását szorgalmazták. Bár a demonstráció akkor békésen zajlott le, országszerte nagy felháborodást váltott ki, hogy többen „A kalifátus a megoldás” feliratú plakátokkal vonultak fel.

Hirdetés
Korábban írtuk

A szombati tüntetés megtartását a hatóságok már szigorú feltételekhez kötötték, amelyeket a rendezvény elején hangosan felolvastak a résztvevőknek németül és arabul. Pénteken a rendőrség kikötötte, hogy izraeli zászlókat tilos lesz megrongálni vagy elégetni, és a felszólalók nem kérdőjelezhetik meg Izrael Állam létezéshez való jogát. Megtiltották azt is, hogy szóban, képen vagy írásban bármiféle utalást tegyenek egy kalifátus kikiáltására. A demonstrációt továbbá csak a város egy pontján engedélyezték, a résztvevők nem vonulhattak fel az utcákon.

A dpa hírügynökség helyszíni jelentése szerint többségében férfiak vettek részt a tüntetésen. A hatóságok jelezték, hogy egy nagyjából százfős ellentüntetést is tartottak a városban.