Fotó: Wikimedia Commons, illusztráció

Az izraeli miniszterelnök bejelentette hétfőn késő este, hogy felfüggeszti az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) alig néhány órával korábban megkötött megállapodásának végrehajtását – írja a hirado.hu.

Fotó: Wikimedia Commons, illusztráció

Fotó: Wikimedia Commons, illusztráció

Izraelben hétfőn hivatalosan bejelentették: a kormány letett arról a tervéről, hogy visszatoloncoljon több tízezer afrikai illegális bevándorlót, és megállapodott az UNHCR-rel, hogy közülük több mint 16 ezret nyugati országok fognak átvenni. A megállapodás szerint átadandó migránsokon felül további mintegy 16 ezer afrikai bevándorló, akik közül sokan menedékjogért folyamodtak, oltalmazotti státuszt kap, és engedélyezik nekik, hogy még legalább öt évig Izraelben maradjanak – közölte hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.

A szóban forgó, összesen mintegy 32 ezer migránson felül van még az országban körülbelül ötezer olyan afrikai bevándorló, akiről nem szól a megállapodás, és van további ötezer, migráns férfihoz tartozó nő és gyerek, akiket nem fenyeget a kitoloncolás – jegyezték meg hírügynökségek.

Az UNHCR soha nem közölte, hogy mely nyugati országok vennék át a 16 ezer afrikai migránst, de Netanjahu a megállapodás televíziós bejelentésében azt mondta: Kanada, Olaszország és Németország volna hajlandó befogadni őket. Olaszország és Németország azóta közölte, hogy nem kötött semmilyen hasonló megállapodást, Kanada pedig azt: van egy megállapodása az izraeli hatóságokkal arról, hogy Izrael felfüggeszti azoknak a kitoloncolását, akik korábban bevándorlási kérelemmel fordultak Kanadához, és kérelmük elbírálás alatt van. Tavaly év végén 1 845 ilyen kérelem volt elbírálás alatt.

Az ENSZ-szervezettel kötött megállapodás bejelentése után Netanjahut ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta annak a dél-tel-avivi városrésznek a lakosait, ahol a legnagyobb migránsközösség él Izraelben, és amelyet ezért Kis-Afrikának neveznek, mert az ott élő izraeliek egy része azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat. Figyelek az önök szavára, különösen a dél-tel-aviviakéra – írta Netanjahu a Facebookon, hozzátéve, hogy kedden tervezi találkozóját a lakosokkal.

Az UNHCR-rel kötött megállapodás végrehajtása körülbelül öt évbe telne, és sokan úgy gondolják Izraelben: a miniszterelnök azért táncolt vissza tőle, hogy meg tudja őrizni szavazóbázisát a mostani, politikailag bizonytalan időszakban – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Izrael egy biztonságos fekete-afrikai országba küldte volna a migránsokat. Egyes bevándorlók beszámolója szerint hatósági meghallgatásaikon azt mondták nekik, hogy Ruandába vagy Ugandába mehetnek. Azok viszont, akik hajlandók voltak elutazni Ruandába, arról számoltak be, hogy a ruandai hatóságok visszaéltek kilátástalan helyzetükkel, egyes esetekben pedig elkobozták úti okmányaikat, és Ugandába küldték őket. Hivatalosan mind Ruanda, mind Uganda tagadja, hogy megállapodást kötött volna Izraellel migránsok befogadásáról.

Netanjahu késő esti Facebook-bejegyzésében azt állította: Ruanda kész volt fogadni a migránsokat, de az utóbbi pár hétben meghajolt az Új Izraeli Alap nevű liberális jogvédő csoport és az Európai Unió “egyes elemeinek” óriási nyomása alatt, és elállt ettől. Ezért kellett Izraelnek elfogadnia a megállapodást az UNHCR-rel, amely a lehető legjobb kompromisszumos megoldás volt – magyarázta.

(hirado.hu)