The Electronic Intifada

Az izraeli hatóságok megvonták Omar Shakirnak, a Emberjogi Figyelő (Human Rights Watch, HRW) jeruzsálemi irodája igazgatójának munkaengedélyét, tudósít az amerikai hírportál. Két hete van a távozásra, jelentette a szervezet. 
 

Képernyőfotó: hrw.org


Képernyőfotó: hrw.org

Az izraeli stratégiai ügyek minisztériuma közleményt adott ki, amely szerint a döntés azon alapul, hogy Shakir támogatja a BDS (Izrael Bojkottálására, Tőkekivonásra és Szankcionálására alakult) mozgalmat. A HRW ezt tagadta és azt nyilatkozta, hogy a dolog nem Shakirról szól, hanem az NGO „szájának befogásáról”. A múlt hónapban a HRW azzal vádolta Izraelt, hogy szándékosan ölt meg sok palesztint, akik a Gázai-övezetben részt vettek a Nagy Visszatérési Menetben. 

Omar Shakir iraki származású amerikai állampolgár. Ami, jegyezzük meg, azért fontos, mert a magyar kormány hivatkozhat erre az esetre, ha netán tőlünk számon kérnének egy hasonló ügyet, ugyanis a tel-avivi amerikai nagykövetség vagy az amerikai külügyminisztérium nem tiltakozott. 

A múlt hónapban Izrael megtagadta a belépés jogát Vincent Warrentől, az Alkotmányos Jogok Központja (Center for Constitutional Rights, CCR) ügyvezető igazgatójától és Katherine Franke-tól, a CCR elnökétől, aki ugyanakkor jogot tanít a New York-i Columbia Egyetemen. Warren és Franke olyan küldöttséggel utazott Izraelbe, amely közvetlenül akart meggyőződni arról, hogy Izrael milyen módon sérti meg a palesztinok emberi jogait. 

Warren Twitter-üzenetben kommentálta Shakír kiutasítását: „Ez nem az, amit demokráciák tesznek. Felháborító”. 

Lovas István