Az Iránból támogatott siíta milícia vasárnap közölte, hogy Ramijánál harcokat folytat az izraeli erők ellen, amelyek megpróbálnak beszivárogni a dél-libanoni településre. A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli támadásokban Libanon három különböző területén legalább 15 ember meghalt, 37-en pedig megsebesültek.

Hirdetés

Az egyik csapás az észak-libanoni Deir Billa városát érte, amely a mostani konfliktus során még nem szenvedett el támadást az izraeli hadseregtől (IDF). Az IDF jelentése szerint az izraeli légierő az elmúlt egy napban mintegy kétszáz, Hezbollah-hoz köthető célpontra mért csapást Libanon déli részén, miután szombaton a síita szervezet csaknem 320 lövedékkel támadta Izrael északi részét.

Az IDF ezután szólította fel 23 dél-ibanoni település lakosságát otthonaik elhagyására. A közlemény szerint a civilek biztonsága érdekében tett felszólítás sok olyan dél-libanoni települést érint, amelyet a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen korábban végrehajtott és előre jelzett izraeli támadások miatt már szinte teljesen kiürítettek. Izrael északi részén, Haifa környékén és Akkóban vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák, sebesültekről, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy öt Libanonból indított rakétát megsemmisítettek.

A Pentagon közleménye szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott szombati telefonbeszélgetése során „mély aggodalmát” fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban tüzet nyitottak az ENSZ libanoni békefenntartó állásaira, illetve izraeli lövedékek találtak el több kéksisakost. A tárcavezető emellett szorgalmazta, hogy Izrael „a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb térjen át a diplomácia útjára”.

Korábban írtuk

Az ENSZ libanoni ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) szombaton közölte, hogy újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg péntek este Dél-Libanonban. Egyelőre nem azonosították, hogy melyik fél adta le a lövést a kéksisakosokra, akik Izrael és a Hezbollah kereszttüzében vannak. Az UNIFIL pénteken azt jelentette, hogy megsebesült négy tagja – indonéz és Srí Lanka-i állampolgárok -, közülük legalább ketten az izraeli erők támadásában.