Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic
Jakov Milatovic, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje támogatói körében ünnepel a montenegrói elnökválasztás második fordulójának estéjén Podgoricában 2023. április 2-án. Az előzetes eredmények szerint Milatovic a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt.
Hirdetés

A hivatalos és végleges eredmények szerint a múlt vasárnap a valamivel több mint 542 ezer választópolgár 58,88 százaléka szavazott a 37 éves Jakov Milatovicra, míg a hivatalban lévő Milo Djukanovicra, a Szocialisták Demokratikus Pártjának a jelöltjére a szavazók 41,12 százaléka adta a voksát. A részvételi arány 69,33 százalékos volt.

Djukanovic megbízatása május 20-án jár le, ezt követően teheti le elnöki esküjét Milatovic.

Jakov Milatovic a véletlennek köszönhetően indult az elnökválasztáson, amelyet aztán jelentős fölénnyel meg is nyert. Ezzel a többpártrendszer 1990-es bevezetése óta Jakov Milatovic az első köztársasági elnök, aki nem a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) soraiból kerül ki. Milo Djukanovic előtt Filip Vujanovic volt a balkáni ország elnöke, aki szintén a DPS politikusa volt.

Jakov Milatovic 1986-ban született a fővárosban, Podgoricában, és ott végezte az általános iskolát és a gimnáziumot is. Egyetemi tanulmányait a Montenegrói Egyetem Közgazdaságtudományi Karán dicsérettel zárta. Később ösztöndíjasként az Illinois-i Egyetemen, a Bécsi Egyetemen, a Római Egyetemen és az Oxfordi Egyetemen is tanult. Dolgozott az NLB Banknál, a Deutsche Banknál, majd az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD). További tapasztalatokat szerzett egyebek mellett a Konrad Adenauer Alapítványnál, a London School of Economicsnál, a Pekingi Egyetemen, valamint a Stanford Egyetem. Számos tudományos cikk szerzője, valamint két könyv társszerzője. Nős, három gyermek apja.

A politikus volt 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapic vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere.

Jakov Milatovic népszerűsége részben annak köszönhető, hogy rövid kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra (61 474 forintról 101 828 forintra) emelte a minimális nyugdíjak összegét, míg a minimálbér 250-ről 450 euróra (94 285 forintról 169 713 forintra) növekedett.

Az Európa most! mozgalom a tavaly októberi önkormányzati választásokon Podgoricában megszerezte a szavazatok 21,7 százalékát, és a koalíciós tárgyalások alapján mindenki arra számított, hogy Jakov Milatovic, a mozgalom alelnöke lesz a főváros új polgármestere. Ám az elnökválasztás kiírását követően kiderült, hogy az Európa most! mozgalom elnökének, a szervezet államfőjelöltjének, Milojko Spajicnak szerb állampolgársága és Szerbiában bejelentett lakóhelye is van, emiatt pedig nem indulhat az államfői tisztségért. Helyette „ugrott be” Jakov Milatovic.

A 37 éves politikus a 61 éves Milo Djukanovicot, a DPS elnökét győzte le, aki 32 éve, 29 éves kora óta vezeti az országot elnökként vagy miniszterelnökként, és akinek az államfői mandátuma májusban jár le.

Korábban írtuk