Járóka Lívia néppárti politikus a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a női jogokkal kapcsolatos szakpolitikákban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a veszélyeztetett nők helyzetének javítására, hiszen az egyedülálló anyák, árva lányok, idős, kisebbségi vagy bevándorló nők fokozottan ki vannak téve az elszegényedés veszélyének. A képviselő szerint fokozni kell a többszörös diszkrimináció visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket is, hiszen az etnikai kisebbségekhez tartozó, különösen pedig a roma nők teljesen eltérő tapasztalatokkal szembesülnek, mint akár az ugyanazon etnikai csoporthoz tartozó férfiak, akár a többségi társadalom nőtagjai.

Járóka külön rámutatott a kisebbségi nők kiszolgáltatott helyzetére a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatás intézményeiben. A fideszes képviselő üdvözölte, hogy a soros spanyol-belga-magyar elnökségi trió programja kinyilvánítja az átfogó megközelítés alkalmazásának szándékát a nőket és a gyermekeket sújtó szegénység megelőzésében és az ellene való küzdelem területén. A néppárti politikus emlékeztetett, hogy a roma nőket több tagállamban is kényszerű sterilizációnak vetették alá, és bár már számos ítélet született az áldozatok javára, a megfelelő kárpótlás és a hivatalos bocsánatkérés a legtöbb esetben még várat magára. A tárgyalás során a képviselők és a biztosok érintették az emberkereskedelem elleni uniós fellépés témáját. A felek egyetértettek abban is, hogy fokozni kell a férfiak és nők között fennálló, uniós szinten évek óta mintegy 15% körül stagnáló bérszakadék csökkentésére irányuló erőfeszítéseiket.

José Manuel Barroso a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartott munkareggelin ismertette az Európai Bizottság által múlt héten kibocsátott „Női jogok chartáját”, amely a férfiak és nők közötti egyenlőség területén öt kulcsfontosságú területen jelöli ki az elérendő célokat.

Az Európai Parlament március 16-án tart ünnepi ülést a Nemzetközi Nőnap tiszteletére, melynek kiemelt témája lesz a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés. A statisztikák szerint Magyarországon hetente legalább egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, és élete során minden ötödik nő kerül olyan párkapcsolatba, ahol rendszeresen bántalmazzák.