Fotó: MTI/EPA-PAP/Tomasz Wiktor
Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke pódiumbeszélgetésen vesz részt a Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én, a „közép-európai Davosnak” is nevezett háromnapos rendezvény második napján.

A kétnapos konferenciát záró beszédben Kaczynski bejelentette: amennyiben a PiS kormányon marad, a jövő évtől a jelenlegi 500 zlotyról (41 ezer forint) 800 zlotyra (65 ezer forint) emelnék a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást.

Ígért továbbá ingyenes gyógyszereket a 65 éven felettieknek és a 18 éven aluliaknak. Kilátásba helyezte: díjmentessé teszik az állami tulajdonú autópályák és gyorsforgalmi utak használatát, és az állam a magántulajdonú autópályák felvásárlására is törekedni fog.

Hangsúlyozta: a PiS Lengyelország biztonságának további erősítésére törekszik katonai ereje növelésével, valamint azáltal is, hogy fejlesztik az állam „külpolitikai státuszát”. Ebben az összefüggésben a pártelnök aláhúzta: el kell érni a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó 1997-es alapokmány felmondását.

Hirdetés

Kaczynski arról is beszélt, hogy a lengyel gazdaságnak a leggazdagabb európai államok színvonalát kell megközelítenie. Ennek érdekében a kormány már nagyrészt felhasználta a hatékony adóbehajtásból adódó lehetőségeket – állapította meg. Hozzátette: ezért törekedni kell arra is, hogy a lengyel gazdaság jobban építsen technológiai fejlődésre.

Fontosnak nevezte a feltételek megteremtését nagy külföldi beruházások számára, hogy Lengyelország „egy nagy különleges gazdasági övezetté váljon”. Bejelentette a lengyel szakképzés reformját, ezen belül a lengyelországi atomfizika fejlesztését.

Kaczynski elmondta: az őszi választásokig több kampánykonferenciát is terveznek, azokon további programpontokat jelentenek be.

A szombaton megkezdődött kétnapos, látványos díszletek között zajló PiS-kongresszus pódiumbeszélgetésein a párt vezető politikusai szólaltak fel, köztük Mateusz Morawiecki kormányfő, valamint a gazdasági, családpolitikai, katonai, energetikai, külpolitikai területtel foglalkozó szakértők.

Morawiecki szombati fellépésekor az adórendszer egyszerűsítését ígérte.

Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter a vasárnapi beszédében bejelentette: hétfőn érkeznek Lengyelországba az első HIMARS amerikai rakéta-sorozatvető rendszerek a 2019-ben aláírt lengyel-amerikai szerződés teljesítése keretében. Felidézte: Washington újabban további közel 500 új típusú HIMARS eladását hagyta jóvá Lengyelországnak.

Az áprilisban végzett felmérések átlaga szerint a PiS által vezetett, több kisebb pártból is álló koalíció a szavazatok mintegy 36 százalékára számíthatna, ha most tartanák a parlamenti választásokat. Ezzel a konzervatívok a legjobb eredményt érnék el az induló tömörülések közül. A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció mintegy 26 százalékos támogatottságot élvez.

Korábban írtuk