Orbán Viktor lehetséges ET elnökségével kapcsolatban a párbeszédes képviselő határozottan kijelentette, hogy „teljesen légből kapott, abszurd dolog” ez a felvetés.

Hirdetés

Senkinek nem áll szándékában ezt a pozíciót Orbánra bízni, és nyilván meg fogják oldani, hogy ez ne is következzen be”

– magyarázta Jávor.

Petri Sarvamaa EP-képviselő Magyarország ellen indított aláírásgyűjtésével kapcsolatban elmondta, hogy ez a kezdeményezés arra szolgálhat, hogy nyomást gyakoroljon a Tanácsra, hogy lépjen előre a 7. cikk szerinti eljárásban. 

„A meghallgatások után olyan állásfoglalást fogadjon el, ami szerint Magyarországon a jogállamiság rendszerszintű megsértése tapasztalható. Ebben az esetben akkor már szankciókról lehet tárgyalni, és ezek sorában az egyik lehetőség a szavazati jog megvonása”

– fogalmazott Jávor Benedek.

Korábban írtuk

A politikus azt is egyértelművé tette, hogy elsősorban Ukrajnával folytatott politikája miatt büntetnék Magyarországot.

„A biztosítékot a tagállamoknál az Ukrajnának nyújtott támogatás elkaszálása verte ki. Őszintén szólva európai léptékkel kit érdekel, hogy Magyarországgal mennek a jogállamisági csaták, illetve, hogy visszatartanak vagy sem pénzeket, ezt egy partikuláris történetnek tartják, s úgy vélik, annál jobb az EU-nak, minél inkább nyugton van Orbán. De az Ukrajnával kapcsolatos zsarolása, támogatásának az elkaszálása viszont megmutatta, hogy immár nem csak Magyarországgal kapcsolatos marginálisnak tekintett ügyekben okoz Orbán fejfájást, hanem olyan valóban nagy horderejű ügyekben is, amelyek kockázatokat hordoznak magukban az Unióra, a tagállamokra nézve”

– ismerte be a Párbeszéd képviselője.

A teljes cikket IDE kattintva a Mandiner oldalán olvashatják.