Hirdetés

A fehér diákok a hibásak

Minnesota állam százhatvankét iskolaigazgatójának és igazgatóhelyettesének aláírásával jelent meg az a nyílt levél, amelyben a „fehérség középpontból való eltávolítására” és „a fehér tudományos felsőbbrendűséget erősítő gyakorlat eltörlésére” szólítanak fel. A levél szerint „a fehér gyerekeknek egyáltalán nem használt, hogy az évek során életben tartottuk a fehérközpontú iskolákat. Nekik is jót tesz, ha nem olyan intézményekbe járnak, ahol azt hitetik el velük, hogy a bőrszínük miatt jobbak; ahol az igazgató és tanáraik bátran vezetik el őket egyszerre az alázathoz és a büszkeséghez; és ahol abban a csodálatos kiváltságban van részük, hogy együtt boldogulhatnak színes bőrű társaikkal”.
(Good [Trouble] Principals: The Statement, goodtroubleprincipals.com, 2021. 08.)

Szado-mazo melegfotó kislánnyal

Hollandiában egy LMBTQ-fotóversenyre nagyjából 13 ezer pályázat érkezett, közülük pedig Jan van Breda felvétele lett a nyertes. A képen több szado-mazo bőrjelmezbe öltözött meleg férfi látható – mint utólag kiderült, ők éppen a Pride-felvonulásra készülődtek –, míg az előtérben egy szőke kislány hintázik mosolyogva. A felvétel állítólag a szabadságot mutatja be, tudniillik az ártatlan, előítéletekkel még meg nem mérgezett kisgyermeket egyáltalán nem zavarja, ha bőrszerkós meleg bácsik veszik körül.
(Libby Emmons: Photo of young child with men in bondage gear wins award from Dutch Pride organizers, The Post Milleanial, 2021. 08. 11.)

„Kommunista kadétból” egyetemi tanár

A Texasi Egyetem azt a Spenser Rapone-t alkalmazza oktatóként a történelem tanszéken belül működő társadalmi kutatások iskolájában, akit korábban azért rúgtak ki az amerikai hadseregtől, mert a kommunizmust és a kubai marxista forradalmárt, Che Guevarát éltette. A The Associated Press hírügynökségnek Rapone „forradalmi szocialistaként” írta le magát, a hadseregben szolgáló katonákat pedig arra bátorította, hogy ne harcoljanak az Egyesült Államok zászlaja alatt, amely szerinte „az imperializmus ügynöke”. Rapone az egyetemen a „modern arab értelmiségi történelem, modern Közel-Kelet és Észak-Afrika, metafizika, tudatosság, politikai hittudomány, a gyarmati rendszer felbomlása és erőszak” tárgykörében tart előadásokat.
(Chrissy Clark: University Of Texas Hires ‘Commie Cadet’ Who Posted Photos Praising Cuban Revolution, Communism, The Daily Wire, 2021. 08. 16.)

Fotó: shutterstock.com

Robin ezentúl biszexuális?

A DC Comics képregénykiadó egyetlen mozdulattal átírta Batman fiatal segítője, Robin figuráját. A Batman: Városi legendák sorozat legutóbb kiadott részében egy Bernard nevű fiatalember, akit Robin alteregója, Tim Drake éppen megmentett egy gonosztevőtől, megkérdezi az ifjú szuperhőst, szeretne-e vele randizni, mire az úgy reagál: „Igen… igen, azt hiszem, szeretnék.” Robinnak/Tim Drake-nek korábban lányokkal voltak kapcsolatai, ezért a képregényrajongók „a múlt átírásával” (retconning) vádolták meg a DC Comicsot és Meghan Fitzmartin írót.
(Susana Polo: One of the Robins just came out of the closet, Polygon, 2021. 08. 10.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

A szoptatás új neve: mellkasi etetés

A Szoptatással Kapcsolatos Orvoslás Akadémiája (ABM) új irányelveket jelentetett meg a Breastfeeding Medicine című szakfolyóiratban azzal a céllal, hogy egyértelművé tegyék a szervezet „elkötelezettségét a gender- és egészségegyenlőség mellett”: „Az ABM elfogadja, hogy nem minden olyan személy, aki gyermeket szül és szoptat, azonosítja magát nőként” – áll a nyilatkozatban, amely szerint például a szoptatást ezentúl „mellkasi etetésnek” kell nevezni, de bevezetik a „tejjel tápláló személyek” kifejezést is. Az anyát kívánatosabbnak tartják „tejet termelő személynek hívni”, mindezt a „nem nélküli vagy genderbefogadó nyelvezet” elterjesztése érdekében.
(Academy of Breastfeeding Medicine Position Statement and Guideline: Infant Feeding and Lactation-Related Language and Gender, Breastfeeding Medicine, 2021. 08. 17.)

Fotó: CNN

A klímarettegés az ok

A Morgan Stanley elemzői azt állapították meg, hogy egyre erősödik az a mozgalom, amelynek tagjai a klímaváltozástól való rettegés miatt nem vállalnak gyermekeket, ez pedig nagyon nagy mértékben befolyásolja a termékenységi rátát. Az elemzés nem sokkal az­után látott napvilágot, hogy az ENSZ „vörös kódot” hirdetett, mert a világ vezető szakemberei a korábbiaknál is súlyosabb következményeket jósolnak a globális felmelegedés hatásaival kapcsolatban.
(Sam Shead: Climate change is making people think twice about having children, CNBC, 2021. 08. 12.)

Fotó: shutterstock.com
Gregg Abbott

A normalitás szikrája

Texas kormányzója, a republikánus Greg Abbott arra szólította fel az állami Család- és Gyermekvédelmi Hivatalt, hogy végezzenek vizsgálatot a gyermekek nemváltoztató műtéteivel kapcsolatban. A hivatal vezetője, Jaime Masters a vizsgálat eredményét így foglalta össze: „Egy gyermek külső nemi szerveinek megcsonkítása gyermekbántalmazásnak minősül, és vonatkozik rá a gyermekbántalmazás [bűncselekményének] minden szabálya és eljárása. […] Az ilyesfajta sebészi beavatkozás a gyermek nemi szervének nem orvosi indokból történő fizikai átalakításával jár, amely potenciálisan visszafordíthatatlan kárt okoz a testén. A szülői felügyelet alá tartozó kiskorúaknak jellemzően nincs jogi felhatalmazásuk a sebészeti beavatkozásokhoz való hozzájáruláshoz, így ők még veszélyeztetettebbek.”
(Governor Abbott Receives Response From DFPS Regarding Whether Genital Mutilation Through Reassignment Surgery Constitutes Child Abuse, gov.texas.gov, 2021. 08. 11.)