Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Politikailag nem volt korrekt

Az Ohio állambéli Columbusban található Bishop Ready Gimnáziumból kirúgták Deborah DelPrince teológiatanárt, miután egy internetes órán kétségbe vonta, hogy valóban az eljáró rendőr volt felelős George Floyd haláláért.

A tanárnő azt mondta:

– Ez nem feltétlenül igaz, viszont életben tart egy, a rendőrséggel kapcsolatos tévhitet.

Köztudott, a fekete bőrű férfi rendőri igazoltatás után halt meg. „Ezek a megjegyzések – szemben az iskola és az egyházkerület irányelveivel – végtelenül gyenge ítélőképességről tanúskodnak, és amint tudomást szereztünk az esetről, az oktatót azonnal felfüggesztettük és nyomozást indítottunk” – olvasható az egyházkerületnek az üggyel kapcsolatos első közleményében. DelPrince napokkal később hivatalosan is elveszítette az állását. A tanárnő 1999 óta dolgozott a katolikus középiskolában. (Megan Henry: Bishop Ready teacher fired after saying how George Floyd died is disputed, The Columbus Dispatch, 2021. 03. 02.)

Korábban írtuk

Gender­oktatás az óvodában

Nebraska állam Oktatásügyi Minisztériuma (cdn.education.ne.gov) új szabályzattervezetet hozott nyilvánosságra, amely többek közt lefekteti az oktatók számára annak kereteit, hogyan beszélgessenek az óvodásokkal a különféle „családi struktúrákról”, „identitásról” és „szexualitásról”. A tervezet szerint a gyerekeket hamarosan akár olyan témákban is okíthatják, mint „a szexuális egészség alapvető alkotóelemei” vagy „az identitással, szexualitással és egészséges emberi kapcsolatokkal összefüggő ismertetőjegyek”. Bár a kerettervezet a minisztérium szerint nem jelent kötelező tananyagot, arra biztatják a Nevada állambéli oktatókat, hogy a kicsikkel „beszélgessenek a különféle típusú családi struktúrákról (úgymint: egyszülős, mozaik-, többgenerációs, együttélésből született, örökbe fogadó, nevelő-, egynemű, több rasszból álló családok)”.

Hamupipőke sem a régi

A Minnesota állambéli Chanhassen Dinner The­atres (chanhassendt.com) a honlapján jelentette be, hogy mégsem tűzi műsorára a Hamupipőkét, miután a produkció nem áll összhangban a teátrum jelenlegi, a „sokszínűséggel, méltányossággal és elfogadással” kapcsolatos céljaival. A közlemény szerint a színház azt tervezi, hogy (fekete, bennszülött vagy színes bőrű) szakértőt fizet majd, hogy elemezze a szereposztást, és hogy miként lehet a darab kellően „antirasszista”.

– A szereplőgárda 98 százalékban fehér volt – nyilatkozta a színház művészeti igazgatója, Michael Brindisi a Twin Cities Pioneer Pressnek. – Ez nem áll összhangban azzal, amit el akarunk érni.

A színház a Minneapolis mellett található Chanhassen városkában működik. A city-data.com adatai szerint a valamivel több mint 25 ezer lelket számláló város lakóinak 86 százaléka fehér, hat százaléka ázsiai és 1,7 százaléka fekete. (Ross Raihala: In a new push for diversity, Chanhasssen Dinner Theatres changes plans for future programming, Twin Cities Press, 2021. 03. 22.)

Kamala Harris unokahúga

Március 22-én Denver elővárosában, Boulderben egy férfi tíz ártatlan embert, köztük egy rendőrt lőtt agyon a King Soopers szupermarketben. Az elkövetőről először csak egy elmosódott felvételt tettek közzé. Meena Harris író, ismertebb szerepében az amerikai alelnök unokahúga a tragédiáról azon nyomban megosztotta gondolatait a Twitteren:

„Még egy hét sem telt el az atlantai lövöldözés óta. Az erőszakos fehér férfiak jelentik a hazánkra leselkedő legnagyobb terroristaveszélyt.”

Nem sokkal később azonban kiderült: a boulderi ámokfutó nem csupán fehér nem volt, de még csak nem is az Egyesült Államokban született. A 21 éves Ahmad Al Aliwi Al-Issa 1999-ben Szíriában látta meg a napvilágot, és 2002-ben érkezett meg Amerikába. Erre az információra a Harris klán tagja úgy reagált, hogy letörölte a korábbi kiírást, és azzal védekezett: azért feltételezte, hogy a tettes fehér, mert életben hagyták.

Kezdődhet a jóvátétel

Az Illinois állambéli Evanston önkormányzata elsőként hagyta jóvá az Egyesült Államokban azt a pénzügyi csomagot, amely a városban élő feketéket hivatott kártalanítani az őket ért diszkriminációért. A tízmillió dolláros (több mint hárommilliárd forint) programot a marihuána eladás után befolyt adókból és adományokból fogja finanszírozni a város. Ennek első elemeként egy összesen 400 ezer dolláros lakhatási segélyalapra bólintottak rá a helyi képviselők 8:1 arányban. A sikeres pályázó valamely afrikai fekete etnikai csoport tagja lehet, aki 1919 és 1969 között Evanstonban élt, vagy ilyen személy leszármazottja, esetleg 1969 után a városban folytatott gyakorlat következtében hátrányt szenvedett lakhatás terén. (Genevieve Bookwalter: Evanston approves housing grants as part of city’s local reparations program, believed to be first of its kind in the nation, Chicago Tribune, 2021. 02. 22.)

Királynő lesz ez a férfi

Kataluna Enriquez nyerte a Miss Silver State USA versenyt, ami azt jelenti, hogy a transzszexuális személy, aki biológiai­lag férfi, versenybe szállhat a Nevada szépe címért. Korábban nem fordult elő a versenysorozat történetében, hogy a királynő férfi lett volna.

– Számomra [a verseny] valójában a nőiség és a sokszínűség ünnepe, és azé, hogy saját magunk lehetünk – nyilatkozta a győztes a Las Vegas-i Fox 5 tévécsatornának, amelynek riportjából kiderült, hogy a verseny előtt a férfit megvizsgálta egy orvos, majd megállapította, hogy nő. (Kim Passoth: First transgender titleholder crowned Miss Silver State USA, fox5vegas.com, 2021. 03. 16.)

Ki tudja őket befogadni?

A Kalifornia állambéli Szociális Ügyek Minisztériuma nevében több nevelőszülőt is megkerestek azzal a kérdéssel, hány kísérő nélküli migránsgyermeket tudnának átmenetileg befogadni, illetve hány szabad ágy áll rendelkezésükre: az utóbbi kérdésre adható válaszok között szerepel a „több mint 26” is. A minisztérium közleményben ismerte el, hogy az automata telefonhívásokon és e-mailben érkezett üzeneteket az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériumának kérésére küldték ki. Jelen pillanatban csupán a Los Angeles megyei nevelőszülői hálózatban több mint harmincezer gyermeknek kell helyet biztosítani. (Brelaun Douglas: ‘I consider it human trafficking’, Mail Online, 2021. 03. 24.)

A normalitás szikrája

Arkansas állam republikánus kormányzója, Asa Hutchinson aláírta azt a törvényt, amely megtiltja, hogy magukat nőnek valló férfiak női sportversenyeken szerepeljenek.

– Ez a törvény egyszerűen csak annyit mond ki, hogy a nőknek nem kell a férfinem egyik tagjával szemben megküzdeniük, ha a versenyszámot a nőkre szabták. Ahogy korábban is mondtam, egyetértek a törvény céljával – írta a kormányzó. Nem sokkal korábban, március 11-én Missis­sippi állam kormányzója, Tate Reeves is hasonló törvényt írt alá.