Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Elég a rendőrségi fotókból!

Oregon államban ezentúl nem szabad nyilvánosságra hozni a már letartóztatott, de még el nem ítélt gyanúsítottak fotóit. Janelle Bynum, az új szabályozást megálmodó két demokrata párti képviselő egyike így támasztotta alá ennek szükségességét: „Amikor valakit letartóztatnak, az jó eséllyel élete legrosszabb napja. Ezek a fotók nemegyszer mentális válságban lévő embereket ábrázolnak, és végleg tönkretehetik az életüket, ha nyilvánosságra hozzák őket, még mielőtt elmarasztalnák őket. Ennél többel tartozunk nekik és másoknak is.”
(Virginia Barreda: Oregon law limiting the release of mugshots goes into effect, Salem Statesman Journal, 2021. 12. 30.)

Fotó: shutterstock.com

Rossz a börtönbüntetés

Hatalmas visszhangot váltott ki New York megye frissen felesküdött demokrata párti kerületi ügyésze, Alvin Bragg, aki első hivatali körlevelében kijelentette, „nem ragaszkodik majd a börtönbüntetéshez”, hacsak nem emberöléssel vagy néhány más erőszakos cselekedet valamelyikével – bizonyos szexbűncselekményekkel –, illetve a közösség ellen elkövetett korrupcióval gyanúsítanak valakit. „Ez alól csak kivételes esetekben fordulhat elő eltérés, amennyiben azt a tények átfogó vizsgálata, a tettes előélete, az áldozat által szolgáltatott információ (különösen az erőszakos cselekmények és trauma esetében) vagy más adat alátámasztja.” Felszólította továbbá helyetteseit, hogy tartsák szem előtt „a börtönbüntetés hatását” az elítéltekre, hogy az mennyiben korlátozhatja őket jövőbeli lakhatási és munkakeresési próbálkozásaikkor, illetve azt is, milyen a bőrszínnel összefüggő egyenlőtlenségek figyelhetők meg az elítéltek körében. Amennyiben mindezek ellenére mégis rács mögé akarnának küldeni valakit, a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét legfeljebb húsz­évnyi időtartam után meg kell adni.
(Larry Celona, Tamar Lapin, Tina Moore, Reuven Fenton, Bruce Golding: Manhattan DA to stop seeking prison sentences in slew of criminal cases, New York Post, 2022. 01. 04.)

Fotó: shutterstock.com

Melegjogok mindenekfelett

Az ultraliberális Kalifornia államban január elsején számos LMBTQ-barát törvény lépett életbe. A transznemű diákok ezentúl főiskolai és egyetemi dokumentumaikban – akár diplomájukon – is szerepeltethetik már hivatalosan a választott nemükhöz illő nevüket, a halotti igazolványokon pedig a nő és férfi nemeken túl szerepelhet a „nem bináris” meghatározás is. Kalifornia lett mindezen felül az első szövetségi állam, amely kötelezővé tette, hogy a nagyáruházakban gendersemleges játékosztályokat rendezzenek be, és szintén ezen államban kezdték el külön gyűjteni az LMBTQ-személyek elleni gyilkossági és a közösségen belüli öngyilkossági eseteket, hogy kiderítsék, vajon mennyiben térnek el ezek a számok a nem LMBTQ-csoportban gyűjtöttektől.
(Phillip Zonkel: These LGBTQ-related laws went into effect in California Jan. 1, Q Voice News, 2022. 01. 06.)

Lerombolják az akadályokat

A Mount Everest megmászására készül az első, kizárólag fekete bőrű hegymászókból álló csoport. Kalandjuk célja lerántani a leplet a „hegymászást átitató rasszizmusról”. A kilenctagú csapat tagjai abban reménykednek, a Föld legmagasabb pontjára irányuló túrával „megváltoztathatják a hegymászással kapcsolatos narratívát”, mivel szerintük tudatosan zárják ki e sportágból a fekete bőrűeket. „Ez az expedíció nagyon is időszerű, hiszen szerintem számtalan cég és szervezet kezd ráébredni a hegymászás gyarmatosító történelmére” – nyilatkozta az egyik résztvevő, a 28 éves Rosemary Saal. A résztvevők a GoFundMe nevű közösségi portálon gyűjtenek a kalandra; e sorok írásakor a célként kitűzött 200 ezer dollárból (több mint 60 millió forint) közel 160 ezret sikerült már összegyűjteniük.
(Chris Enloe: Black climbers will climb Mt. Everest to break down ‘intentional lack of access for black people’, The Blaze, 2022. 01. 05.)

Korábban írtuk

Betiltott támogatás

Bár semmiről nem tehet, nehezen talál szponzorokat a NASCAR-versenyző Brandon Brown. Vele történt az a kínos eset, hogy amikor egy győztes futam után a baloldali NBC Sports riportere, Kelli Stavast meginterjúvolta, a beszélgetést a háttérből félbeszakította a közönségnek az akkor már országszerte szinte minden sportpályán hallható „K.pd be, Joe Biden!” (F.ck Joe Biden) skandálása. A zavarban lévő tévés újságíró pedig élő adásban nevetve azt állította, a rajongók „Hajrá, Brandon!” (Let’s Go Brandon) felkiáltásokkal ünneplik a fiatal versenyzőt. Aztán ez utóbbi elterjedt nem csupán az egész Egyesült Államokban, de világszerte is, és a Biden-ellenes rigmusok legnépszerűbbje lett. A NASCAR, vagyis az országos versenyautó-szövetség a minap – a december végi engedélyezés ellenére – elutasította, hogy Brandon Brownt az LGBcoin nevű kriptovaluta-kibocsátó finanszírozza, mivel annak elnevezése a Bident kifigurázó rigmusra utal.
(Liz Clarke: NASCAR rejects sponsorship deal based on ‘Let’s go, Brandon’ chant, The Washington Post, 2022. 01. 05.)

Genderoktatás az egyetemen

A North Carolina-Chapel Hill-i Orvosi Egyetem új „műveleti egységet” alakított annak érdekében, hogy a „társadalmi igazságosság a tanterv részévé váljon”. Az „egység” szükségességét részletező dokumentum szerint „a társadalmi igazságosságra és antirasszizmusra alapuló tanterv elengedhetetlen a betegellátáshoz, az egészségügyi méltányossághoz, az egészségi állapotbéli különbségek csökkentéséhez és elsősorban a társadalmi változásokhoz”. A főleg a bőrszínre vonatkozó előírásokat tartalmazó dokumentum arra is kitér, hogy a „magától értetődőnek tartott előítéletek mérséklése érdekében” a diákoknak azt kell tanítani, hogy a belső szervek – ideértve a reproduktívakat – nem genderspecifikusak, az oktatóknak pedig egyértelműen el kell magyarázniuk a nem és a gender közti különbségeket, illetve azt, hogy egyes belső szervek és sejtek nem tartoznak egy-egy genderhez.
(Christian Schneider: UNC Med School moves ahead with plans to root instruction in DEI, teach organs aren’t gender-specific, The College Fix, 2022. 01. 05.)

A normalitás szikrája

A nagy felháborodásnak köszönhetően a Facebook kénytelen volt visszatáncolni és újraaktiválni a konzervatív gyermekkönyveket kiadó Heroes of Liberty oldalát a közösségi felületen. A kiadó olyan amerikai hősökkel ismerteti meg a kicsiket, mint Ronald Reagan egykori elnök vagy Thomas Sowell konzervatív közgazdász. A Facebook december 23-án tiltotta le oldalukat és blokkolta hirdetési lehetőségeiket. A kiadó fellebbezésére minden alkalommal elutasító választ adtak, és azt állították, megszegték a portál „gyenge minőséggel vagy bomlasztó tartalommal szembeni tilalmát”. A kiadó azonban nem adta fel: panaszukkal a Fox News konzervatív hírcsatornához fordultak, ahonnan aztán villámgyorsan híre ment a tiltásnak; olyannyira, hogy még Ted Cruz texasi republikánus szená­tor is megszólalt az ügyben. Végül aztán Brit Hume konzervatív politikai elemző Twitter-kiírása volt az utolsó csepp a pohárban: felháborodására válaszolt Andy Stone, a Facebook anyacégének, a Metának a kommunikációs igazgatója, és azt írta, a tiltás „tévedés” volt, és nem sokkal később valóban újraélesztették a könyvkiadó oldalát.
(Megan Basham: After Public Outcry, Facebook Reverses Decision Banning Conservative Children’s Book Publisher, The Daily Wire, 2022. 01. 06.)