Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Dietmar Woidke (középen)
Hirdetés

A hivatalos előzetes végeredmény szerint a szociáldemokraták 30,9 százalékkal végeztek az első helyen. Feltűnően jó eredmény annak tükrében, hogy az SPD Brandenburgban a tavaszi EP-választáson csak 15 százalékot ért el. Hajszállal, 1,7 százalékkal lemaradva az AfD lett a második 29,2 százalékkal. Újabb meglepetés, hogy az újonc Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) befutott a harmadik helyre 13,5 százalékkal, megelőzve a CDU-t, amely történelmi vereséget szenvedett: mindössze 12,1 százalékot kapott. E négy párton kívül más nem jutott be a potsdami törvényhozásba. A Németországot kormányzó koalíció két másik tagja, a Zöldek és az FDP (liberálisok) súlyos vereséget szenvedtek. Előbbi 4,1, utóbbi mindössze 0,8 százalékot ért el. Kiesett a Baloldal (Linke) is, amelyből a BSW kivált, a kommunista NDK-utódpárt 3 százalékon végzett.

Az SPD meglepő győzelme nem a véletlen műve volt. A kampányban a brandenburgi miniszterelnök, Dietmar Woidke élesen elhatárolódott Scholz kancellártól és koalíciójától, és kritizálta a szövetségi kormány politikáját. Bejelentette, hogy amennyiben nem végez az első helyen, nem folytatja a kormányzást Brandenburgban. Ennek szimbolikus jelentősége volt: ha Woidke alulmarad, ez lett volna az első eset a német újraegyesülés óta, hogy nem az SPD a legnagyobb erő a Berlint körbeölelő tartományban. Woidke tehát feltett mindent egy lapra, de még ez sem lett volna elég.

A felmérések továbbra is makacsul az AfD előnyét mérték. Ekkor Woidke nem várt helyről kapott segítséget. Nem sokkal a választás előtt a CDU szászországi miniszterelnökével, Michael Kretschmerrel közösen jelent meg egy kampányrendezvényen, ahol Kretschmer arra buzdította saját választóit, hogy adják a szavazatukat az SPD-s miniszterelnökre!

– Össze kell tartanunk – mondta Kretschmer a Woidkéval tartott közös kampányrendezvényen. – Stabil kormányra van szükség olyan emberekkel, akiknek van tapasztalatuk, és már megmutatták, hogy alkalmasak.

Korábban írtuk

Kretschmer igyekezett SPD-s kollégája támogatását úgy beállítani, hogy az nem irányul brandenburgi párttársa, Jan Redmann (CDU) ellen, de nem sok sikerrel: a CDU-n belül óriási lett a felháborodás. Annál is inkább, mert Kretschmer nagyon elszámolta magát. Azt akarta elérni, hogy maradjon Brandenburgban a korábbi SPD–CDU–Zöldek koalíció, de mivel a Zöldek kiestek a potsdami parlamentből, az SPD-nek és a CDU-nak már nincs meg az abszolút többsége. A CDU-tábor szavazataival Kretschmer megágyazott egy baloldali brandenburgi kormánynak. Az SPD ugyanis kényelmes többségben tud kormányozni a Sahra Wagenknecht Szövetséggel, így színtiszta baloldali koalíció jöhet létre a CDU segítségével. A BSW társelnöke, Amira Mohamed Ali már be is jelentette, hogy alapvetően nyitott a közös kormányzásra, de persze vannak feltételei.

Az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a CDU több mint 13 ezer szavazatot adott át az SPD-nek, de nem ez a történelmi veresége egyetlen oka. A CDU elveszített szavazatainak többsége (22 ezer) ugyanis az AfD-hez vándorolt, amely csak hajszállal maradt le az SPD-től, és elérte, hogy nélküle ne lehessen kétharmados döntéseket meghozni.

Scholz kancellár öröme sem lehet felhőtlen. Brandenburgban az SPD nyert ugyan, de párttársa nyíltan elhatárolódott tőle. Mintha két SPD volna Potsdamban, ami nem mellesleg Olaf Scholz választási körzete. Egy Woidke-SPD, amely népszerű és egy Scholz-SPD, amelyről a Woidke-szavazók hallani sem akarnak.

Scholz kormányát a különutas keleti tartomány önjáró politizálása mellett most még egy veszély fenyegeti. Az FDP lett a keletnémet választások legnagyobb vesztese. Brandenburgban a párt mindössze 0,8 százalékot ért el, és most arra készül, hogy kilépjen a kormánykoalícióból. Wolfgang Kubicki, a párt alelnöke a választást követően a Welt TV-ben ultimátumot adott a kormánynak:

– Vagy sikerül a következő 14 napban, három hétben egy értelmes közös nevezőt találnunk, vagy nincs értelme tovább a koalícióban maradnunk.

Hasonló nyilatkozatot tett korábban a párt elnöke, Christian Lindner is, az őszt a döntések időszakának nevezve. Különböző lapértesülések szerint nagyon valószínű, hogy az FDP még karácsony előtt hátat fordít a jelzőlámpa-koalíciónak.