A 2019-es európai parlamenti (EP) választások eredményeként megszűnhet a néppárti-szocialista „nagykoalíció”, a két párt 50 százalék feletti mandátumaránya az EP-ben – közölte a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója egy pénteki budapesti szakmai rendezvényen.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Nagy Dániel annak a kutatásnak az eredményét ismertette, amelynek keretében az intézet az uniós tagállamok közvélemény-kutatási, illetve választási eredményei alapján becslést készített az EP-mandátumok várható eloszlására. Eszerint a 2019-es választás két nagy vesztese a két legnagyobb formáció, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja lesz.
    
A jellemzően kereszténydemokrata pártokat tömörítő néppárt mandátumainak száma 219-ről várhatóan 179-re csökken, a szocialisták pedig a jelenlegi 189-el szemben csak 135 képviselőt küldhetnek majd a parlamentbe – mondta a Nézőpont kutatási igazgatója.
    
Hangsúlyozta, hogy a választás várható nyertesei a liberálisok lesznek, akik a jelenlegi 68-ról 109-re növelhetik mandátumaik számát. Ugyancsak számítani lehet a szélsőbaloldali, illetve a szélsőjobboldali formációk erősödésére, miközben a britek kiválásával jelentősen csökken az Európai Konzervatívok és Reformerek súlya.
    
Közlése szerint a Fidesz-KDNP a jelenlegi 12 helyett 13 képviselőt delegálhat majd a néppártba, így a harmadik legnagyobb delegáció lehet. A szocialista frakcióban három magyar képviselő foglalhat helyet, a zöldeknél egy, a Jobbik pedig várhatóan négy mandátumot szerez. Utóbbiak valószínűleg a függetlenek közé ülnek majd – tette hozzá Nagy Dániel.
    
Úgy vélekedett, hogy most először esély nyílik egy összeurópai kampányra, hiszen az egyik fő téma a migráció lehet mint összeurópai ügy.
    
A kampány két főszereplője és egyben ellenpólusa lehet Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök – mondta Nagy Dániel.
    
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a fórumon úgy vélekedett: a 2019-ben megalakuló néppárti frakcióban 5 százalékos arányával komoly súlya lesz a Fidesz-KDNP-nek. Annál is inkább,  mert Orbán Viktor, pártja magyarországi választási eredményével, a migráció kérdését előtérbe állító kampányával a siker receptjét kínálja a néppárt számára. A többi közt ezért is irreális felvetés, hogy a néppárt kizárná a Fideszt soraiból, annál is inkább, mert ezzel elvesztené egész Közép-Európát is, hiszen a visegrádi országok közül egyedül Magyarországon működik olyan kormány, amelynek pártjai a néppárt tagjai – mondta Mráz Ágoston Sámuel.
    
Surján László, az Európai Parlament korábbi alelnöke arról beszélt: amennyiben a Nézőpont által előrejelzett eredmény születik, hosszú egyeztetésre kell számítani.
    
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban Orbán Viktor európai szinten is jelentős politikussá vált, hiszen ő a legláthatóbb képviselője a Macronnal szemben álló politikának. Ez egyben azt is jelenti: „nulla az esélye annak, hogy kizárják a néppártból a Fidesz-KDNP-t” – fűzte hozzá Surján László.

(MTI)