Teljesen tévedésben vannak azok, akik azt hiszik, hogy eljött az Európai Unió lebontásának és darabokra szedésének ideje – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Juncker hangsúlyozta, a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott tárgyalások alatt arra törekszik majd, hogy jó eredményeket hozó megállapodást tudjanak kötni a szigetországgal.
    
„Mindent megteszek annak érdekében, hogy a tárgyalások végén kiegyensúlyozott megoldást találjunk Nagy-Britanniával az uniós szabályok teljes tiszteletben tartása mellett” – fogalmazott a brüsszeli testület elnöke.
    
Juncker nagyra értékelte a „pontosításokat” a brit miniszterelnök keddi beszédében, amelyben Theresa May a Brexit tervezett folyamatát ismertette. A bizottsági elnök ugyanakkor megjegyezte, a beszédek nem vezetnek a kilépési folyamat megindításához.
    
Kétéves, példanélküli tárgyalási folyamat veszi kezdetét, amely jelentős következményekkel jár majd Nagy-Britanniára, 27 partnerére és az unió egészére nézve – tette hozzá a bizottság elnöke.
    
Az EU egészével kapcsolatban a luxemburgi politikus leszögezte: a hanyatlás és az újrakezdés közül kell választani, ezért Málta sorsdöntő pillanatban vette át az Európa Unió Tanácsának soros elnökségét.
    
Joseph Muscat máltai kormányfő az ülésen megismételte azon álláspontját, amely szerint a brit uniós kilépésről folytatott tárgyalásoknak mindenképpen „alacsonyabb szintű” viszonyt kell, hogy eredményezzenek.
    
Úgy vélekedett, tisztességes megállapodásra kell jutni az Egyesült Királysággal, de a tárgyalások nem szakadhatnak el a valóságtól – fogalmazott a féléves, soros uniós elnökséget adó Málta kormányfője.
    
Hozzátette, az, hogy a brit miniszterelnök kimondta: az EU-val együtt London az egységes piacból is kilép, „némileg pozitív fejlemény”. Ez megerősíti a 27-ek álláspontját, amely szerint az egységes piachoz való hozzáférést nem lehet elválasztani az uniós kötelezettségvállalásoktól, és az uniós polgárok szabad mozgásának biztosításától.
    
Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozót tart a brit uniós kilépésről mintegy négy-öt héttel a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyében leírt kilépési eljárás megindítását követően – tette hozzá a máltai kormányfő. Ezt London legkésőbb március végére ígérte.
    
Theresa May kedden ismertette kormánya tárgyalási stratégiáját a Brexit ügyében.

(MTI)