Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Hirdetés

„Nem titok, hogy Európa életem legnagyobb szerelme, és ez mindig is így marad. Ezért van az, hogy az Európai Bizottság vezetése az elmúlt öt évben valóban a legnagyobb kitüntetés volt számomra”- fogalmazott a hivatalából szombaton távozó uniós bizottsági elnök.

Újságírói kérdésre válaszolva hibának nevezte, hogy az Európai Tanács nem tartotta tiszteletben az Európai Parlament által egy választási ciklussal ezelőtt létrehozott csúcsjelölti rendszert, amely szerint az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport előre megnevezett jelöltje töltheti be az Európai Bizottság elnöki tisztségét. A rendszer apró demokratikus előrelépés volt, de homályos okok miatt ezt elvetették – mondta.

Szintén kérdésre válaszolva aggodalmának adott hangot egyes tagállamok jogállamisági helyezte miatt. Véleménye szerint több uniós tagállamban sem tartják teljes mértékben tiszteletben a jogállamisági feltételeket.

Kijelentette továbbá, a 2014 óta tartó uniós bizottsági munkája „nem volt piknikezésnek nevezhető”, a testületben kemény munka folyt, és számos kihívással kellett szembenézni, amelyek között a görög pénzügyi válságot és Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) emelte ki.

A Brexitre utalva hozzátette: „elmegyek, még mielőtt [Nagy-Britannia] megteszi. Nem vagyok elégedett ezzel, megszakad a szívem azt látva, hogy az uniónk egyik tagja elhagyja a közösséget” – fogalmazott Jean-Claude Juncker.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán szavazta meg az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai tárcáért lesz felelős. Az új Európai Bizottság december 1-jén kezdheti meg munkáját.